ELECCIONS PRIMÀRIES
Misc 13/08/2013

El kirchnerisme perd l'hegemonia a les urnes

Cristina Fernández, derrotada a les principals ciutats de l'Argentina

Joan Biosca
2 min

Buenos AiresEl 2003, quan Néstor Kirchner va guanyar les eleccions presidencials contra l'ex cap d'estat, Carlos Menem, ningú s'imaginava que el kirchnerisme acabaria sent un corrent polític amb presència nacional i que governaria el país durant almenys deu anys. Primer va ser ell, Néstor Kirchner, que va ocupar la Casa Rosada del 2003 al 2007. I després seria ella, la seva dona, Cristina Fernández de Kirchner -elegida presidenta en dues ocasions per una amplíssima majoria de més del 50% dels vots-, qui es convertiria en la seva successora com a cap d'estat argentina.

Han estat 10 anys de "dècada guanyada", l'eslògan que no es cansen de repetir des de l'oficialisme per ressaltar els èxits aconseguits en aquest temps. Grans conquestes pel kirchnerisme, però grans fracassos segons els opositors. Com a Veneçuela, a l'Argentina la realitat depèn molt de com es miri, i la fractura política social i la polarització és enorme.

Després de les eleccions primàries de diumenge, prèvia de cara a les legislatives de l'octubre, una cosa ha quedat clara: el kirchnerisme ja no és el moviment hegemònic amb control del Congrés i el Senat. I això és de gran transcendència quan la possibilitat d'una modificació de la Constitució argentina començava a agafar cos.

El kirchnerisme ha guanyat a escala nacional, però com que ha perdut pes al Parlament, queda desactivada la possibilitat d'un tercer mandat de la presidenta, que hauria estat possible si s'hagués canviat la carta magna. Així doncs, una part important dels argentins consideren que les hores de Cristina Fernández a la Casa Rosada estan comptades. "Cristina Kirchner ha perdut en províncies on havia guanyat el 2009, uns resultats que demostren que al partit governant li queda un temps finit", opina Joaquín Morales Solà, analista polític.

Però la presidenta argentina, lluny de mostrar-se derrotada, va celebrar ahir el que va qualificar com uns "excel·lents resultats" dels seus candidats. Per Cristina Fernández, les primàries "només han sigut un assaig", i destaca que seu partit ha estat el més votat a tot el país.

Buenos Aires, la clau

La província de Buenos Aires és el gran motor econòmic de l'Argentina. També és la regió més poblada, amb 15 dels 40 milions d'argentins. I representa quasi el 40% dels electors. D'aquí que guanyar o perdre en aquesta circumscripció electoral es consideri un gran pas per poder governar tot el país. Qui ha derrotat el kirchnerisme i ha guanyat a la província de Buenos Aires ha estat Sergio Massa, alcalde de Tigre, un jove polític que en 40 dies ha sabut aplegar al voltant seu polítics de centredreta, bastants d'ells exfuncionaris de la mateixa Cristina Fernández. Convertit ara en el nou líder de l'oposició, Massa té la complicada missió de mantenir el resultat obtingut a les urnes, un 35% dels vots, per davant del 29% aconseguit pel kirchnerisme.

A banda de Sergio Massa, líder del Frente Renovador, cal destacar l'excel·lent resultat del centreesquerre. Els seus candidats han millorat els anteriors resultats i demostren que el vot abans kirchnerista s'ha fragmentat.

stats