CONTESTACIÓ SOCIAL
Misc 20/06/2013

La inflació, el malson de Rousseff i les classes mitjanes del Brasil

La presidenta topa amb un govern desunit per fer reformes fiscals

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La inflació, el malson de Rousseff i les classes mitjanes del Brasil

BarcelonaAlmenys onze grans ciutats del Brasil, incloses Sao Paulo, Rio de Janeiro i Porto Alegre, abaixaran les tarifes del transport públic. És la primera resposta política a les manifestacions que han encès el gegant llatinoamericà, però la decisió de les autoritats metropolitanes no ha frenat la convocatòria de més protestes.

El principal malson dels manifestants és una alta inflació que està minant el poder adquisitiu d'aquesta nova classe mitjana que ha sortit al carrer per expressar les seves esperances frustrades. Un malson que també persegueix la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, que ha vist com la popularitat del seu govern perdia vuit punts en els últims tres mesos, del 63% al 55%, segons una enquesta divulgada ahir pel diari O Globo .

Tot i això, l'hereva política de l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva manté una alta popularitat, del 71% -tot i haver perdut també vuit punts en els últims tres mesos-. Els problemes, però, se li acumulen. El maig passat l'índex de preus va arribar al 6,5%, el sostre marcat pel govern. I a la inflació s'hi suma un modest creixement de només el 0,6% del PIB (entre el 2002 i el 2008 l'economia va créixer a un ritme anual del 4%).

"La combinació és una mica explosiva. El gran desafiament de Rousseff dins de casa és fer una reforma fiscal que freni la inflació, mentre que a fora l'objectiu és recuperar la credibilitat perduda d'alguns inversors -explicava ahir a l'ARA Sergio Fausto, politòleg i director executiu de l'Instituto Fernando Henrique Cardoso-. Però la coalició de forces dins del govern és dèbil per impulsar aquest projecte".

Pressa electoral

Rousseff ja escalfa motors de cara a les presidencials previstes per a la tardor de l'any que ve, tot i que encara no ha confirmat si es presentarà a la reelecció. En aquesta cursa, però, ja li han aparegut nous competidors en potència, com Eduardo Campos, soci de govern i íntim de Lula. Campos, de 48 anys, lidera el Partit Socialista, una formació unida que ha crescut amb força tant en l'àmbit estatal com municipal.

"Si l'economia comença a caure més, Rousseff ho tindrà difícil l'any que ve", pronostica Anna Ayuso, investigadora del Cidob. La presidenta, però, creu que és víctima d'un complot. "No és només que el Brasil no passi per un moment difícil, sinó que és un país totalment sòlid. [...] Demano que no escolteu els que aposten pel pitjor. Crítiques, sí; terrorisme, no", va dir dissabte passat entre aplaudiments en una favela a Rio de Janeiro. Al mateix temps, el Financial Times publicava que "la capacitat de Dilma per estimular l'economia ha arribat a la seva fi".

La resposta de Rousseff d'estendre la mà als manifestants, doncs, no sorprèn: "Ja poden esperar asseguts els que pensen que faré retallades socials".

stats