PRÒXIM ORIENT
Misc 03/06/2013

La guerra de Síria contagia el Líban

Un xeic sunnita afirma que Hezbol·lah i l'Iran "són més infidels que els jueus"

Anne Barnard
3 min

BeirutUn important clergue sunnita musulmà amb molta predicació a Síria ha emès una fàtua o decret religiós que demana als musulmans de tot el món ajuda per als rebels sirians de la ciutat assetjada de Qusair. La fàtua qualifica la milícia xiïta libanesa Hezbol·lah i l'Iran -que donen suport al règim sirià- d'enemics de l'islam, "més infidels que els jueus i els cristians".

El clergue, el xeic Iussef al-Qaradawi, un egipci resident a Qatar, va fer les seves declaracions en un sermó divendres a Doha i el va publicar a la seva pàgina web. La fàtua farà augmentar les passions sectàries a la regió, ja que la majoria de rebels sirians són sunnites, mentre que el règim té el suport dels xiïtes de Hezbol·lah i l'Iran.

Les tensions també es van intensificar dissabte al Líban amb relació a la guerra a la veïna Síria. Una organització sunnita libanesa va cridar a unir-se a la lluita contra el règim de Baixar al-Assad, i el seu líder va ser atacat mentre conduïa per la zona xiïta, controlada per Hezbol·lah.

Divendres a la nit setze projectils i coets disparats des de Síria van arribar als afores de Baalbeq, una ciutat a la vall libanesa de Beqaa, considerada un bastió de Hezbol·lah, el grup militant xiïta que també és el partit polític més poderós del Líban. Gairebé al mateix temps, segons l'Agència Nacional de Notícies del Líban, homes armats disparaven contra un santuari xiïta a la zona. Tot plegat fa créixer els temors que els enfrontaments sectaris s'aprofundeixin encara més al Líban.

L'Associació d'Erudits Musulmans del Líban, un grup de clergues sunnites, també van emetre una fàtua cridant els seus seguidors a donar suport als rebels sirians "amb paraules, assistència mèdica i combatent dins els límits legítims de l'ètica de l'islam". L'associació va dir que actua en resposta a la cada vegada més intensa intervenció pública de Hezbol·lah a favor del president sirià, Baixar al-Assad. Les guerrilles de Hezbol·lah estan liderant un assalt contra la ciutat rebel siriana de Qusair, un enclavament estratègic per al règim d'Al-Assad.

Encara que l'associació va instar a resistir "la temptació del sectarisme", també van afirmar que si no s'actuava el "càstig" seria "la difusió del projecte Safaui", en referència a la dinastia Safavid del segle XVI. El líder del grup, el xeic Ahmed al-Omari, va resultar il·lès quan el seu automòbil va ser atacat a Bourj al-Barajneh, un barri de majoria xiïta a la zona sud de Beirut, un bastió de Hezbol·lah. Encara que no queda clar qui va disparar contra el seu vehicle ni per què, en una entrevista a la televisió libanesa en va responsabilitzar milicians d'Amal, un partit xiïta.

Aquests atacs es van produir menys d'una setmana després que Hassan Nasral·lah, líder de Hezbol·lah, declarés obertament el seu suport militar al govern d'Al-Assad. Els grups de l'oposició siriana van condemnar la ingerència i van demanar a Hezbol·lah que retirés els seus combatents de territori sirià. Alguns caps de brigada rebels van amenaçar de prendre represàlies contra la milícia xiïta directament.

En les últimes setmanes el petit poble xiïta de Hermel, al nord-est del Líban, ha patit bombardejos indiscriminats que han causat alguns morts civils. Per la seva banda, la ciutat de Baalbeq, més gran i el punt més meridional de la vall de Beqaa on han arribat els bombardejos des de Síria, no ha patit víctimes.

Baalbeq acull un dels jaciments arqueològics més importants del Líban i és una de les principals destinacions turístiques del país. També és la seu d'un festival de música d'estiu que atrau gent d'arreu de la regió. La inestabilitat a la vall de Beqaa malmetran encara més el turisme i els recursos agrícoles del Líban.

Emergència a Qusair

Mentrestant a Síria, els rebels continuen lluitant per mantenir les posicions a Qusair, on la situació humanitària es deteriora després de dues setmanes de setge i bombardejos. Mohamed al-Abdul·lah, un activista de l'oposició siriana, explica que unes 400 persones han mort i més d'un miler han quedat ferides des de l'inici de la batalla. Es calcula que a la ciutat hi ha uns 40.000 civils.

Un altre resident de Qusair, que havia fugit a Baalbeq, explicava que els metges de la ciutat assetjada de vegades es veuen obligats a amputar extremitats davant l'escassetat de material d'esterilització, i assegurava que més d'11.000 combatents de Hezbol·lah envolten la ciutat, han cremat arbres fruiters i conreus i disparen als ferits que intenten fugir.

Al Líban creix la por. "Per molt que es faci per intentar contenir el conflicte, els problemes i les guerres de Síria ens acabaran afectant", va dir per telèfon des de Beiut Aida Daouk, de 82 anys. "Estem molt espantats: cada dia més gent marxa cap a Síria per combatre. I tard o d'hora vindrà més gent cap aquí a lluitar".

stats