Misc 19/12/2013

El govern ucraïnès diu que Rússia l'ha salvat de la fallida

Ana Lázaro Bosch
2 min
Manifestants proeuropeus en una protesta davant  la Fiscalia General  de l'Estat.

Kíev"Avui puc afirmar amb certesa que el moment de crisi ha passat", va dir ahir el primer ministre ucraïnès, Mikola Azàrov, en defensar els acords firmats amb Moscou. Es tracta d'un pacte que garanteix la reducció d'un 30% en el preu del gas i una inversió en bons per un valor de 15.000 milions de dòlars. "Què hauria passat si no haguéssim firmat?", es preguntava el primer ministre. "La resposta és clara: la fallida i el col·lapse social".

L'oposició considera que el president Víktor Ianukóvitx ha venut el país i els seus sectors econòmics estratègics a Rússia. Els acords també estableixen una cooperació industrial més gran en àmbits com l'aeronàutica, la metal·lúrgia i l'energia. "Això crearà vincles molt importants a nivell d'infraestructures, però també de regulació i d'estàndards de producció", explica Igor Kogut, analista polític de l'Agència per a les Iniciatives Legislatives. "I això vol dir acostar-se molt a la Unió Duanera", un projecte d'integració econòmica que encapçala Moscou i del qual ja formen part Bielorússia i el Kazakhstan.

Els manifestants proeuropeus que protesten des de ja fa quatre setmanes a la plaça de la Independència consideren que, després d'aquest viatge a Moscou, l'Acord d'Associació amb la Unió Europea està en via morta. Els analistes creuen que el president Ianukóvitx continuarà el seu joc habitual a dues bandes. "Ara per ara, firmar l'Acord d'Associació sembla ciència-ficció", explica Ígor Kogut. "Però el president Ianukóvitx començarà ben aviat a buscar algun tipus d'acord de cooperació amb la Unió Europea". Per Andreas Umland, professor a la universitat Mohyla Academy de Kíev, encara no queda clar si els acords firmats a Moscou amaguen alguna clàusula secreta, però considera que "a partir d'ara la pressió anirà en augment, i això vol dir que les possibilitats que Kíev firmi amb la Unió Europea d'aquí un any són encara del 50%".

Rescat econòmic

Gràcies a Moscou, Ucraïna ha escapat de la fallida i, almenys a curt termini, ha estabilitzat la seva situació financera, ja que disposa de reserves per fer front als pagaments del 2014. Però, segons els economistes, això té un preu polític. "Estem perdent la nostra sobirania i ens estem convertint en un país altament endeutat", explica l'economista Ígor Burakowski. I afegeix: "El problema és que estem molt endeutats amb un sol creditor, que és Rússia". Però un executiu d'un banc ucraïnès assegura: "Els russos són els únics que ens presten diners. No sembla plausible que el Fons Monetari Internacional pugui intervenir, ja que Ucraïna no està disposada a doblegar-se a les seves demandes".

Els acords entre Kíev i Moscou han posat l'oposició en una situació difícil, i ara li queden dues armes. La primera és mantenir la pressió al carrer per exigir eleccions anticipades. El líder del partit UDAR, l'exboxejador Vitali Klishko, ha declarat que vol enfrontar-se a Ianukóvitx: "És el meu rival personal. El desafio al ring!" La segona és modificar la Constitució per abolir el règim presidencialista i transformar-lo en una república parlamentària. "El president ha perdut molta autoritat, la legitimitat del règim està en decadència", diu l'acadèmic.

stats