PROTESTA CONTRA ERDOGAN
Internacional 18/06/2013

El govern turc amenaça de recórrer a l'exèrcit

La vaga és il·legalitzada i la policia controla Taksim i el parc Gezi

Cristina Mas
2 min

Barcelona.El govern turc va amenaçar ahir de recórrer a l'exèrcit si no n'hi ha prou amb la policia per posar fi a l'onada de manifestacions que sacseja el país des de fa 20 dies. L'amenaça coincidia amb la vaga general convocada pels principals sindicats del sector públic i privat i tres col·legis professionals, després d'una nit amb més de 500 detinguts. La vaga va ser il·legalitzada.

"El que s'espera de nosaltres és que acabem amb les protestes il·legals. Hi ha la policia, i si no n'hi ha prou la gendarmeria. I si no és suficient, les forces armades. La llei ens dóna aquesta autoritat", va dir en una entrevista a la televisió estatal Büllent Arniç, vice primer ministre turc. És la primera vegada que el partit governant AKP planteja la possibilitat de recórrer a l'exèrcit. Fins ara una unitat de la gendarmeria -que depèn del ministeri de l'Interior- s'havia desplegat a la plaça Taksim per donar suport a la intervenció policial.

La protesta al carrer hauria d'anar molt lluny perquè l'amenaça es materialitzés, però no deixa de ser significatiu que l'executiu del primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, després d'una dècada al govern en una pugna oberta amb l'exèrcit pel poder, es vegi obligat a recórrer als militars, ni que sigui com a amenaça. L'exèrcit és vist a Turquia com el principal bastió de la laïcitat i símbol del kemalisme.

Turquia té una llarga història de cops militars -els últims el del 1980 i l'intent del 1997-, però Erdogan va acabar guanyant la partida als generals, fins a l'extrem que 400 exoficials encara compleixen pena entre reixes. I aquesta era també una de les bases de la seva popularitat: la confiança de la gent, ja que Erdogan finalment havia fet tornar els militars a les casernes. "Erdogan pot cridar l'exèrcit a restablir l'ordre, però si ho fa perdrà tot el seu suport: espero que no faci tornar els militars a la vida política de Turquia", explicava a l'ARA en una entrevista per correu electrònic l'analista turca Aliza Marcus.

Error de càlcul

De fet, a Turquia molta gent pensa que Erdogan s'aprofita ara del poder que va obtenir arraconant l'exèrcit per actuar de la mateixa manera contra els manifestants. "Aquestes manifestacions són un fenomen únic. Ningú esperava aquesta repressió, i aquesta actitud s'ha girat contra el govern: hem passat de 50 activistes ecologistes a un moviment d'abast nacional. Hi ha hagut un error de càlcul", explicava Didem Collinsworth, analista de l'International Crisis Group.

"Erdogan té un govern elegit democràticament, però no està acostumat a enfrontar-se a l'oposició després d'una dècada al poder en solitari. Ha reaccionat a la protesta com sempre han fet els governants turcs: amb la força. Així és com ha actuat sempre amb els kurds, per exemple. Va pensar que podria acabar ràpid amb els manifestants i s'ha equivocat. Des del principi ha tractat els manifestants com a enemics del país. Ha d'entendre que és el president d'un país i no el líder d'una banda que ha de demostrar que és el més fort", opina Marcus.

stats