Misc 08/08/2013

El govern islamista de Tunísia, contra les cordes

Cristina Mas
2 min

Barcelona."El govern islamista d'Ennahda no ha fet cap bé al poble tunisià: ha seguit la mateixa política econòmica i social que Ben Ali, i les coses estan cada dia pitjor: els preus augmenten i el poder adquisitiu cau en picat. I pel que fa a drets humans i llibertat d'expressió ens volen imposar un retrocés amb la Constitució islamista", explicava ahir des de Tunis Houssem Eddine Hachicha, militant del Front Popular, la coalició que agrupa totes les forces d'esquerra a Tunísia.

Dimarts a la nit, desenes de milers de persones es van manifestar al davant de l'Assemblea Constituent, el Parlament que està redactant la nova carta magna. Cridaven les mateixes consignes que en la lluita contra la dictadura, com "Dégage [marxeu] ", ara contra el govern islamista, que va guanyar les primeres eleccions democràtiques de la història del país.

La manifestació commemorava els sis mesos de l'assassinat de Chokri Belaïd, un dels líders de l'esquerra. També van homenatjar Mohamed Brahmi, diputat del Front Popular que va morir assassinat el 25 de juliol. Les morts polítiques han estat la gota que ha fet vessar el got per les forces opositores al govern islamista. I el derrocament del president egipci Mohammed Mursi ha donat més força a les veus que proclamaven que els islamistes han segrestat la revolució i no han sabut donar sortida a les expectatives del moviment popular.

L'ofensiva de l'exèrcit contra els salafistes que s'han fet forts al Mont Chaambi, prop de la frontera amb Algèria, ha acabat de generar el clima d'inseguretat propici a un canvi en el govern, dos anys després de la revolució que va desencadenar el terratrèmol del canvi al món àrab.

Les forces opositores, des del Front Popular fins als conservadors de Nidah Tunis, una formació que agrupa molts elements del vell règim, aposten per la fi del govern islamista i la dissolució de l'Assemblea Constituent per constituir un govern de Salvació Nacional que convoqui noves eleccions.

Eleccions abans de finals d'any

Dimarts Mustafà Ben Jafar, president del Parlament, va anunciar que s'aturaven les sessions, un gest per forçar el diàleg entre govern i oposició. En una nota signada pel seu líder històric, Rachid Gannouchi, Ennahda es va mostrar obert a convocar eleccions abans de finals d'any.

L'assassinat de Brahmi va desencadenar una forta onada de protestes, sobretot a les ciutats de l'interior, on es van arribar a foragitar els governadors i les forces de l'ordre i van ser substituïts per comitès revolucionaris. Els islamistes van alertar ahir contra els grups "anarquistes que pretenen formar comitès locals per substituir les autoritats, en un gest desesperat per repetir el cop d'estat d'Egipte".

stats