Misc 30/06/2013

"Supera tot l'imaginable que els nostres amics dels EUA mirin els europeus com a enemics"

Alemanya, indignada per l'espionatge dels EUA. La fiscalia investiga el cas

Efe
2 min

FrankfurtLa fiscalia federal alemanya investiga el presumpte espionatge practicat pels Estats Units a Alemanya, arran les informacions del setmanari 'Der Spiegel' sobre el seguiment massiu de fins a 500 milions de comunicacions al mes en aquest país, per telèfon o internet. Segons el setmanari, la fiscalia analitza si l'Agència Nacional de Seguretat (NSA) nord-americama va incórrer en delictes contra el dret a la privacitat amb l'observació, control i emmagatzematge de dades personals de ciutadans alemanys.

'Der Spiegel' informa en el seu últim exemplar que la NSA considera Alemanya com a "objectiu prioritari" de les seves operacions de vigilància, que arriben al govern i a la cancelleria d'Angela Merkel. Aquestes informacions han provocat estupor a Alemanya, i la mateixa ministra alemanya de Justícia, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, del partit liberal, ha instat els EUA a donar explicacions sobre l'assumpte. "Supera tot l'imaginable que els nostres amics dels EUA mirin els europeus com a enemics", ha afirmat la ministra, per a qui aquestes informacions, si són certes, recorden el que era habitual "entre enemics" durant la Guerra Freda. En termes semblants s'ha pronunciat el candidat socialdemòcrata a la cancelleria, Peer Steinbrück, que ha instat la cancellera a aclarir la qüestió.

'Der Spiegel' es remet en les seves informacions a documents de l'excol·laborador de la NSA Edward Snowden, on s'informa d'operacions sistemàtiques d'espionatge de dades a Alemanya, considerada "objectiu prioritari" dels serveis secrets. Segons l'estadística de l''Spiegel', en un dia "corrent" la NSA controla, només a Alemanya, uns 20 milions de converses telefòniques i 13 milions de comunicacions a internet. El còmput pot oscil·lar entre els 13 milions de controls −el dia de Nadal del 2012− i els 60 milions −del 7 de gener del 2013−, per la qual cosa sembla un dels dies de més activitat.

El setmanari alemany afirma que aquest control de comunicacions és més gran en el cas d'Alemanya que en altres socis europeus, com ara França, amb uns dos milions de casos diaris. El punt més intensament controlat per la NSA és Frankfurt, capital banquera i financera de la UE, a més de nus de comunicacions per internet a escala continental.

La UE i l'ONU

Les informacions sobre les pràctiques a Alemanya segueixen les avançades ahir per aquest mateix setmanari, segons les quals la NSA espia les representacions de la Unió Europea i l'Organització per a les Nacions Unides als EUA, tant a través de micròfons instal·lats en aquests edificis com de la seva xarxa informàtica interna connectada a Brussel·les. Amb aquest sistema, els serveis secrets dels Estats Units van accedir tant a continguts de converses confidencials com a correus electrònics i arxius dels ordinadors de la UE. Als documents de la NSA es qualifica la UE d'"objectiu" per als seus atacs informàtics.

'Spiegel' relata també que, des de fa cinc anys, els experts de seguretat de la UE han registrat nombrosos intents d'atac informàtic a la seu del Justus-Lipsius, de Brussel·les, on tots els ministres comunitaris tenen oficina i connexions a internet.

stats