Misc 27/04/2014

Les empreses europees lluiten per minimitzar les sancions

A. Smale / D. Hakim
2 min
Un camió passa per un punt de control fora de la ciutat ucraïnesa oriental de Slavyansk.

The New York Times / BerlínAmb l’increment de la tensió a Ucraïna i el president dels Estats Units, Barack Obama, advertint a Moscou sobre una nova ronda de sancions, algunes empreses europees -amb vincles importants amb Rússia- fan campanya per assegurar-se que podran mantenir la seva profunda i llarga relació econòmica amb Moscou, fins i tot en el cas que el Kremlin ordeni una acció militar a Ucraïna. Els bancs i empreses europees tenen més relació comercial amb Rússia que els seus homòlegs nord-americans. El comerç entre la UE i Rússia va ser de 267.000 milions d’euros el 2012, mentre que el dels EUA va representar 18.700 milions d’euros. Els russos pressionen per diluir les sancions i posen les coses molt difícils als mandataris europeus i nord-americans de cara a l’adopció d’un nou paquet de mesures contra Moscou.

“Les sancions no ajuden a ningú, no només faran mal a Rússia, sinó també a Alemanya i a tot Europa”, destaca Rainer Seele, el president de Wintershall, una filial de la gran empresa química BASF amb seu a Alemanya i que està profundament entrellaçada en el comerç de petroli i gas natural de Rússia.Una quarta part del gas de la Unió Europea (UE) prové de Rússia, el 50% de les exportacions de Moscou van a la UE i el 45% de les seves importacions són d’Europa.

Escèptics davant les sancions

Cap indústria europea ha estat tan oberta en el seu suport a Rússia com la indústria energètica. Els seus executius han expressat públicament escepticisme sobre l’eficàcia de les sancions. La britànica BP té un 19,75% de participació a Rosneft, el gegant petroler rus. “Estem seguint de prop la situació, i estem compromesos fortament amb la nostra inversió a Rússia”, assegura Tody Odone, portaveu de BP que assegura que fins ara els seus interessos no s’han vist afectats per les sancions contra Moscou.

stats