POLÈMICA A RÚSSIA
Misc 08/06/2013

Un divorci al Kremlin convertit en un afer d'estat

El trencament pot perjudicar la imatge del president

E. Barry / D.m. Herszenhorn
2 min

The New York Times / Moscou.Feia anys que als russos els encantava especular sobre el moribund matrimoni entre Vladímir Putin i la seva esposa, Ludmila. Que si tenia una jove gimnasta com a amant, que si feia mesos que no es veia la primera dama, que si quan apareixien junts feien com si no es coneguessin. El Kremlin i el mateix Putin sempre havien rebutjat qualsevol problema conjugal i un diari que ho va suggerir el 2008 va ser tancat fulminantment adduint "raons financeres".

Però dijous a la nit la parella va aparèixer a la televisió en directe després de presenciar el primer acte d'un ballet. "Els ha agradat?", va ser la primera pregunta d'un periodista de la cadena pública a tots dos. I en va etzibar una de segona que -si no fos que estava preparada- li podria haver costat el lloc de treball: "¿Se'ls veu poc junts i es rumoreja que ja no viuen plegats, és veritat?" "És cert", va sentenciar Putin.

Rússia es va encendre i les teories sobre el que passarà ara -sobretot si hi haurà una nova primera dama- bullien. "Hem vist el primer acte; la qüestió és ara si hi haurà el segon. ¿Hi deu haver una altra dona? Es casarà de nou?", es pregunta la sociòloga Olga Krixtanovskaia.

Rússia és una societat molt conservadora en què l'Església ortodoxa té una influència creixent. I la popularitat del president recau sobretot en el suport de dones de mitjana edat, que podrien veure com a negatiu que Putin es casi de nou amb una gimnasta que és molt més jove que ell.

"Corre un risc", sosté Alexander Rahr, autor d'una biografia de Putin. "L'Església russa estarà callada, no farà cap comentari. Però no tothom veurà bé el divorci en una Rússia on Putin està considerat un símbol de l'essència del país", reflexiona.

Altres analistes russos són molt més positius i preveuen que la majoria aprovaran aquest trencament. Aleksei Mukhin, director del Centre d'Informació Política, considera que serà "un gran alleujament" per a Putin que ja no hagi de fer veure que el seu matrimoni continua intacte i afirma que l'anunci s'ha fet en un moment en què tindrà el mínim impacte, sense eleccions a la vista.

La sociòloga Olga Krixtanovskaia creu que el divorci ha fet millorar la seva imatge. "És un pas cap als drets civils -assegura-. Ho podria haver amagat, però ha optat per desvelar que és humà, que ha tingut mala sort. S'ha decantat per la transparència", conclou.

Una gimnasta com a primera dama

Però ella mateixa veu incerta la possibilitat que es casi ara amb la gimnasta Alina Kabaeva, a qui tothom situa com la seva amant. "Si finalment opta per Kabaeva, quedarà clar que la decisió l'havien presa feia temps, però si jo fos Putin tampoc correria ara", explica.

Des de fa cinc anys que la rumorologia vincula Putin amb Kabaeva, una esportista de 30 anys que va guanyar una medalla d'or als Jocs Olímpics d'Atenes el 2004 en gimnàstica rítmica. El mes passat li van dedicar un programa a la televisió recordant la seva gesta. I, referint-se als rumors que té un fill del president, va negar que mai hagi estat mare. "No tinc ni un, ni dos, ni tres fills com es diu a tot arreu", va afirmar Kabaeva, que ha estat diputada a la Duma els últims anys.

stats