ESPIONATGE
Misc 25/06/2013

La desaparició de Snowden exaspera els Estats Units

Wikileaks assegura que l'informàtic pròfug viatja a l'Equador

Ellen Barry / Peter Baker
3 min

The New York Times / MoscouUna frustrada administració Obama va elevar ahir el to contra Rússia, la Xina i l'Equador, els països que sembla que han protegit Edward Snowden, l'exinformàtic fugitiu buscat per haver filtrat documents classificats, que ha pogut escapolir-se del que ja es pot considerar una caça a l'home global promoguda per Washington.

El president nord-americà, Barack Obama, va assegurar que els Estats Units "segueixen els canals legals apropiats" i estan cooperant amb altres països "per assegurar-se que la llei es compleix".

El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, va dir a la premsa que les relacions amb la Xina han patit un revés pel consentiment xinès a la decisió de Hong Kong de permetre la fugida de Snowden amb un vol amb destinació a Moscou, tot i que el passaport de l'informàtic havia estat revocat. Carney també va advertir les autoritats russes que han de lliurar Snowden als Estats Units.

L'informàtic, de 30 anys, havia de viatjar en un vol de Moscou a l'Havana i arribar després a l'Equador, el país al qual ha demanat asil polític i que li ha proporcionat documents de viatge especials. Però els periodistes que van pujar a l'avió amb destí a Cuba no van trobar ni rastre de l'extècnic de la CIA. Això alimenta la possibilitat que hagi estat detingut per les autoritats russes.

Julian Assange, fundador de Wikileaks, l'organització antisecrets que està ajudant Snowden, va dir a la premsa que el nord-americà està sa i estalvi en un lloc protegit i que viatjaria a l'Equador per una ruta segura. En una roda de premsa des del Vietnam, el ministre d'Exteriors equatorià va confirmar que havia rebut la petició d'asil i que l'estudiaria posant "els principis davant dels interessos". L'Equador també ha donat asil polític a Julian Assange, que fa més d'un any que viu reclòs a l'ambaixada equatoriana a Londres.

"L'afirmació que el senyor Snowden defensa la transparència, la llibertat de premsa i la protecció dels drets individuals i la democràcia queda desmentida pels protectors que suposadament ha triat: la Xina, Rússia i l'Equador", va dir la Casa Blanca en un comunicat. "Treballar amb aquests països deixa clar que la seva veritable motivació ha sigut atacar la seguretat nacional nord-americana", es va afegir des de Washington.

La seguretat era molt visible a l'aeroport Xeremetievo de Moscou, on els agents interrogaven tots els passatgers de l'avió d'Aeroflot amb destinació l'Havana. La policia va envoltar l'aparell a la pista i l'entrada de la porta interior de la terminal va ser acordonada.

Manual de la Guerra Freda

Rússia havia insinuat la intenció de permetre el pas de Snowden per Moscou, però va semblar que els funcionaris de més alt nivell recuperaven els manuals de la Guerra Freda: "No tenim cap informació sobre ell", va dir Dmitri S. Peskov, el portaveu del president Vladímir Putin. Un portaveu del Servei Federal de Seguretat rus, l'FSB, no va revelar si els seus agents s'havien reunit amb Snowden mentre va ser a la zona de trànsit de l'aeroport. Tampoc va dir si havien tingut accés als documents confidencials que porta.

Els Estats Units també han advertit els països de l'Amèrica Llatina per on pot passar Snowden per arribar a l'Equador que no li donin cap tipus de cobertura. No hi ha vols comercials directes des de Moscou fins a l'Equador ni fins a Veneçuela, un dels altres possibles destins de Snowden. Però l'informàtic també podria viatjar des de la capital russa en un avió privat.

Des de Nova Delhi, el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, va recordar a Moscou que els Estats Units han extradit set persones en resposta a peticions russes i va reclamar reciprocitat.

stats