Estats Units
Misc 26/06/2013

Una demòcrata tomba amb un discurs de més de 10 hores una llei per restringir l'avortament a Texas

La senadora Wendy Davis parla fins més tard de la mitjanit i invalida així la votació. Els republicans defensaven prohibir el procediment en embarassos de 20 setmanes

Reuters
2 min

AustinEl Partit Demòcrata de Texas ha aconseguit bloquejar un projecte de llei que volia endurir les restriccions de l'avortament després d'un llarg discurs d'una senadora que ha provocat que els vots s'emetessin més tard del termini previst.

La senadora demòcrata, Wendy Davis, ha parlat durant més de 10 hores aquest dimarts en un intent d'invalidar la votació que volia restringir els avortaments 20 setmanes després de la gestació. Davis, que havia començat a parlar a les 11 del matí, va evitar que els republicans l'interrompessin.

Davis ha llegit testimonis i missatges d'altres dones que denunciaven la legislació sobre l'avortament, proposant canvis al projecte de llei i parlant del seu passat com a mare soltera als 19 anys.

El discurs de Davis –amb una pausa d'un parell d'hores per dinar– s'ha acabat dues hores després que finalitzés el termini de votacions. El vicegovernador republicà, David Dewhurst, ha suspès el discurs obstructiu després de 10 hores, mentre els assistents en contra de la llei reclamaven que es deixés parlar a la senadora. Dewhurst, el president del Capitoli i partidari de l'aprovació de la reforma, ha dit que alguns dels seus vots han tingut lloc després de la mitjanit.

Centenars de persones, entre elles adults i nens, han esperat durant hores fins que Davis ha acabat el seu discurs, i s'han posat a fer soroll a partir de les 12 de la nit, quan el termini per votar ha acabat. Els republicans, per la seva banda, han reclamat que el seu vot havia estat legítim.

Dewhurst ha dit que el projecte no podria ser signat en presència del Senat, culpant "una multitud ingovernable amb tàctiques dels ocupes de Wall Street” com la causa principal. Dewhurst ha lamentat la “xusma indisciplinada” al recinte, segons ha informat el 'Dallas Morning News'.

El projecte de llei volia endurir les normes més estrictes per a les clíniques d'avortament. Segons els republicans, aquesta llei prohibiria els avortaments a partir de les 20 setmanes de desenvolupament. Ells defensen que en aquest punt els fetus poden començar a sentir dolor.

Els demòcrates han dit que aquesta llei obligaria a tancar o a reconstruir les clíniques d'avortament de Texas.

"Aquesta baralla demostra una vegada més que tots estem millor quan les dones i els metges són els qui prenen decisions mèdiques", ha dit Cecile Richards, presidenta de l'organització Planned Parenthood Action Fund.

L'avortament és legal als Estats Units des del 1973, encara que diferents estats conservadors han impulsat lleis en els darrers anys intentant restringir l'accés al procediment.

A principis d'aquest mes, la Cambra de Representants, controlada pels Republicans, va presentar un projecte de llei que prohibeix els avortaments 20 setmanes després de la fecundació. Tot i això, és poc probable que es converteixi en llei ja que els demòcrates controlen el Senat i la Casa Blanca.

stats