Misc 16/09/2017

El boxejador japonès que vol negociar amb Corea del Nord

P.j. Armengou
2 min
Antonio Inoki a l’aeroport de Pequín el 7 de setembre.

BarcelonaEl japonès Antonio Inoki -nom artístic de Kanji Inoki- va passar de donar cops de puny i puntades de peu en un ring a ser membre de la Cambra de Consellers del Japó (Senat) i principal defensor al seu país de fomentar la diplomàcia amb Corea del Nord.

Als seus 74 anys, Inoki té una gran popularitat al Japó, on és considerat un precursor de les arts marcials mixtes i on encara és molt recordat el seu combat l’any 1976 contra Muhammad Ali, que va acabar en empat. Arran del combat, aquests dos esportistes van fer amistat i, quan Ali va morir, el japonès va declarar que gràcies al nord-americà i a la celebritat de la seva baralla es va poder dedicar a “portar una nova perspectiva a la política i, en especial, a les relacions internacionals”.

La carrera política de l’exlluitador va començar l’any 1989 -prop d’una dècada abans de deixar els quadrilàters- i des de llavors ha estat marcada per una obsessió: el diàleg amb Pyongyang. A Inoki, la dèria per contactar amb el règim comunista li ve de lluny. El seu mentor en la lluita lliure va ser el púgil coreanojaponès Rikidozan, a qui va conèixer quan tenia 17 anys. L’any 1994 va viatjar per primer cop a Corea del Nord i, des de llavors, ha visitat el país en 32 ocasions.

D’ideologia liberal i fundador de diversos partits polítics, Inoki defensa el que ell anomena “diplomàcia de l’esport”. La seva teoria no és cap ximpleria: funciona. A la dècada dels 90, abans que esclatés la primera Guerra del Golf, Inoki va viatjar a l’Iraq en una “missió diplomàtica individual i no oficial” per organitzar una competició de lluita lliure i negociar amb Saddam Hussein. El resultat: 41 ostatges nipons van ser alliberats pel govern iraquià.

Experts en relacions internacionals dubten que iniciatives com la d’Inoki o les de l’exjugador de la NBA Dennis Rodman -amic de Kim Jong-un- tinguin cap efecte polític real, i critiquen que aquestes propostes acaben servint com a maniobres publicitàries per al règim. Antonio Inoki, però, està tan convençut de les seves capacitats negociadores que s’ha arribat a enfrontar amb el mateix govern japonès.

Després de l’últim viatge d’Inoki a Pyongyang la setmana passada en plena crisi nuclear, el portaveu de l’executiu japonès, Yoshihide Suga, l’ha criticat i l’ha instat a “actuar adequadament”.

No és la primera vegada que l’exlluitador pateix un revés polític. L’any 1995 es va veure implicat en un cas de corrupció i se’l va acusar de vincles amb la Yakuza, la màfia japonesa. Inoki no va tornar a tenir cap càrrec polític fins al 2013, any en què va entrar a la Cambra de Consellers pel nacionalista Partit per la Restauració del Japó.

Dijous a la mitjanit Corea del Nord va llançar un nou míssil per sobre del Japó, i la relació entre Tòquio i Pyongyang es va complicar encara més. Inoki veu similituds entre aquestes tensions i un combat: “Veiem com els líders aixequen els punys l’un enfront de l’altre. Tant és qui hagi començat la confrontació, la qüestió ara és qui és capaç d’abaixar-los abans”.

stats