Misc 29/06/2013

Un any de Mursi: un balanç decebedor

R.g.s.
2 min

Un any després que Mursi es convertís en el primer president d'Egipte elegit democràticament, predominen les cares llargues entre els quadres i simpatitzants dels Germans Musulmans. Saben que el seu president està en una posició de debilitat per afrontar l'embat de l'oposició. Segons l'última enquesta, la seva popularitat se situa per sota del 30%, quan al setembre superava el 60%. Per a la majoria d'egipcis, el balanç de la presidència Mursi és decebedor.

Cop de força a l'exèrcit i suport als palestins

Sens dubte, el moment més brillant de la presidència de Mursi va arribar l'agost passat, quan va substituir la cúpula de l'exèrcit, que pretenia tutelar la vida política del país. Tot i consolidar la primacia del poder civil, les forces armades han mantingut un alt grau d'autonomia, i no queda clar que el seu suport a Mursi sigui incondicional. L'altre gran èxit del rais islamista és d'àmbit regional: la seva mediació durant la guerra de Gaza del novembre, quan va tornar a restaurar el rol d'Egipte com a gran potència del Pròxim Orient, encara que només fos durant un curt període de temps.

Sense consens, creix la polarització política

La declaració constitucional de mitjans de novembre marca el punt d'inflexió en la caiguda de popularitat de Mursi. Atribuint-se uns poders absoluts per blindar l'aprovació d'una Constitució sense el consens de les forces laiques, el president va obrir la caixa dels trons. La polaritizació política creix, i per primer cop hi va haver enfrontaments entre grups de civils armats, que van deixar diversos morts.

L'economia no revifa i l'atur continua disparat

En un clima polític tan tòxic, el president Mursi no ha comptat amb prou suport polític per aplicar les reformes que necessita l'economia del país, ja que n'hi ha que són doloroses. De fet, ni tan sols ha pogut tancar un acord amb el Fons Monetari Internacional (FMI) que aportaria un baló d'oxigen a les finances estatals. Sense una recuperació del turisme per la falta d'estabilitat política, l'economia es manté estancada, i la taxa d'atur continua a l'alça. A més, els serveis públics, com la provisió de l'electricitat i la sanitat, donen senyals d'estar a la vora del col·lapse.

Un president aïllat i sense credibilitat

Mursi no ha complert les seves promeses electorals de satisfer les demandes de la revolució i de recolzar-se en altres formacions polítiques per governar el país. Bàsicament, s'ha envoltat de membres de la confraria dels Germans Musulmans, o d'alguns petits partits islamistes. L'expressió política de moda és la "germanització de l'estat". Fins i tot Al-Nur, el gran partit salafista, li gira ara l'esquena. Sense aliats ni credibilitat, el rais té un marge limitat per fer front a les protestes.

stats