Estats Units
Misc 23/06/2013

On anirà ara Snowden?

Confusió sobre el destí de l'extècnic de la CIA després d'abandonar Hong Kong rumb a Moscou. Seguint les recomanacions de Julian Assange, podria dirigir-se a Islàndia o a l'Equador, però també s'especula que podria anar a Cuba o Veneçuela

Carme Riera Sanfeliu
2 min

BarcelonaDe moment només se sap que Edward Snowden ha arribat a Moscou després d'abandonar Hong Kong. El que faci des d'allà és un misteri i un cas tan mediàtic com el seu està envoltat de conjectures. Mitjans de comunicació i experts d'arreu fan les seves apostes basant-se en les recomanacions que va fer-li el fundador de Wikileaks, Julian Assange –expert en matèria d'escapar d'una ordre d'arrest internacional i que segueix amb asil diplomàtic a l'ambaixada equatoriana de Londres– o bé fixant-se en els països on Snowden volia demanar asil.

Primera opció: quedar-se a Rússia

El govern havia dit que si el jove demanava asil en territori rus consideraria la seva petició, però el portaveu de Vladímir Putin, Dimitri Peskov, ha dit aquest diumenge que no tenia constància del viatge de l'informàtic al seu país. De moment, doncs, el fugitiu no hauria demanat el visat rus que necessita per sortir de l'aeroport. De totes maneres, diversos diputats russos diuen a Twitter que el país hauria d'oferir-li asil.

Moscou com a escala, destí: Cuba, Veneçuela o Equador

Segons han informat a l'agència de notícies russa Interfax fonts de l'aerolínia russa Aeroflot, que opera el vol de Snowden, el jove podria fer escala a Moscou per agafar dilluns un avió fins a L'Havana. D'allà, segons l'altra agència de notícies russa, l'oficialista Itar Tass, podria anar fins a Caracas. Tot i això, el corresponsal de la cadena nord-americana ABC a Moscou, Kirit Radia, fa una observació interessant a Twitter. "Recordeu, [tenir un vol] 'reservat' no vol dir necessàriament 'viatjar'. Snowden necessitava tenir un vol amb connexió per poder entrar a Rússia sense visat. Podria demanar asil quan arribi", explica.

En declaracions al diari britànic 'The Guardian', l'ambaixador equatorià ha dit que era a l'aeroport perquè l'Equador "té interès en saber què li passa", però no ha confirmar ni desmentit que Quito es plantegi concedir-li asil. Segons explica la corresponsal del rotatiu britànic a Moscou, l'ambaixador Patricio Chavez "no ha parlat amb Snowden i no sap on és". La seva presència porta molts a especular que el jove podria ser escortat fins a l'ambaixada equatoriana a Moscou, on esperaria fins demà el vol que el podria portar al seu destí final.

Especulacions prèvies: Islàndia

Aquesta hauria estat la recomanació del fundador de Wikileaks, Julian Assange. La web de filtracions per excel·lència ha informat que diversos experts legals acompanyen Snowden per facilitar el seu desplaçament, entre ells Sarah Harrison, assistent d'Assange. No obstant, Brigitta Jónsdóttir, diputada islandesa i activista per la llibertat a internet, apunta que Snowden ho tindria complicat per rebre protecció al seu país. "Obtenir asil polític és un procés que pot ser molt llarg [...] i és important saber que Islàndia té un horrible historial a l'hora de concedir asil polític".

stats