Misc 17/08/2015

Un nou alentiment de l'economia del Japó genera nous dubtes sobre l'Abenomics

L'economia nipona va retrocedir un 1,6% el segon trimestre del 2015, després de sis mesos de creixement

Efe
3 min
Una pantalla amb l'índex Nikkei. L'economia del Japó s'alenteix. / Reuters

TòquioL'economia nipona va retrocedir un 1,6% en el segon trimestre d'aquest any, fet que suposa un nou revés per a l'estratègia econòmica del govern, coneguda com Abenomics pel nom del primer ministre, Shinzo Abe, i eleva la pressió per aplicar mesures addicionals d'estímul.

El producte interior brut (PIB) de la tercera economia mundial es va contreure entre abril i juny arrossegat per la debilitat del consum i de les exportacions, i en comparació amb el trimestre anterior es va alentir un 0,4%.

Es tracta de la primera frenada del PIB del Japó després de sis mesos de creixement que van posar fi a la seva recessió tècnica registrada entre abril i setembre del 2014, i té lloc després que en el primer trimestre de l'any l'economia nipona s'expandís a un sòlid ritme del 3,9% interanual.

Tot i que la caiguda entrava en les previsions dels analistes, torna a posar en relleu la preocupant debilitat del consum domèstic i la dependència de la indústria nipona d'una economia xinesa sumida en l'alentiment, factors que amenacen de tenallar el Japó.

El ministre nipó de Política Econòmica i Fiscal, Akira Amari, ha atribuït la contracció a "factors estacionals", i ha assenyalat en una roda de premsa que es preveu un repunt del PIB al juliol-setembre.

El consum, que representa gairebé el 60% del PIB nipó, es va contreure un 0,8% en relació amb gener-març, a causa de motius com el mal temps o l'encariment dels aliments i altres productes bàsics, segons analistes nipons.

Aquest va ser el seu primer descens des de l'abril-juny del 2014 –quan va entrar en vigor la pujada de l'IVA–, la qual cosa demostra que les pujades salarials promogudes per l'Executiu de Shinzo Abe des de llavors no han estat suficients per mantenir un consum domèstic robust.

Les exportacions, l'altre motor del PIB nipó, van caure per la seva banda un 4,4% com a conseqüència directa del desinflament de l'economia xinesa, principal soci comercial del Japó, i dels seus efectes en altres països del sud-est asiàtic.

En aquest sentit, la "poc previsible acceleració de l'economia de la Xina" durant els pròxims mesos suposa "un factor de risc" per al PIB nipó, segons l'economista Kenji Tanaka, del Banc Nipó de Desenvolupament.

Així mateix, la inversió de capital corporatiu, un altre dels indicadors que l'actual govern tracta de millorar per rellançar l'economia, va mostrar un retrocés del 0,1%. En canvi, la inversió pública, enfortida pel programa de reforma econòmica de l'executiu, es va mantenir en bon nivell i va mostrar un creixement intertrimestral del 2,6%.

Davant aquesta situació, el Govern "no té previst per ara prendre mesures complementàries" d'estímul, però continuarà pressionant les grans corporacions perquè els seus guanys repercuteixin en el poder adquisitiu dels empleats, segons va dir el ministre d'Economia i Finances.

Malgrat que moltes de les grans empreses nipones van registrar beneficis rècord el 2014, "encara no s'han aplicat prou pujades salarials ni s'han realitzat fortes inversions de capital", ha assenyalat Amari, que va destacar la necessitat de "revertir aquesta dinàmica".

Alguns economistes nipons mantenen que el Banc del Japó (BoJ) ha d'imprimir un nou impuls a l'economia amb mesures addicionals de flexibilització, mentre que altres adverteixen que això devaluaria més el ien, fet que al seu torn encariria les importacions i danyaria el ja feble consum domèstic.

De fet, les expectatives sobre nous estímuls han animat avui la Borsa de Tòquio, que va tancar amb guanys malgrat la contracció del PIB.

El BoJ va activar l'abril del 2013 un programa massiu de compra d'actius –la principal eina de l'Abenomics– amb la idea d'ampliar la base monetària i deixar enrere gairebé dues dècades de deflació.

En qualsevol cas, l'eficàcia de l'Abenomics torna a estar en dubte en un moment delicat per al govern del primer ministre conservador, després que la seva popularitat es veiés ressentida per la reforma militar i per la reactivació del primer reactor al Japó després de dos anys d'apagada nuclear.

stats