POLÈMICA ALS ESTATS UNITS
Internacional 14/06/2013

Washington defensa l'espionatge per evitar atemptats

L'FBI obre una investigació penal contra l'informàtic que va desvelar el sistema d'escoltes massives

D. Sanger / C. Savage / M. Schmidt
2 min

The New York Times / WashingtonEl director de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) va assegurar ahir que l'enorme base de dades de registres de gairebé totes les trucades telefòniques que fan els ciutadans dels Estats Units ha evitat "dotzenes" d'atacs terroristes. El general Keith Alexander -que dirigeix tant l'agència de seguretat com el comandament nacional que gestiona l'ús militar de les armes cibernètiques- va assegurar a uns escèptics membres del Senat que la NSA havia fet exactament allò que va autoritzar el Congrés després dels atacs de l'11 de Setembre del 2001. Hores després, l'FBI anunciava una investigació criminal contra Edward Snowden, el jove informàtic que va filtrar al diari britànic The Guardian el sistema d'escoltes massives. L'FBI considera que "les seves filtracions han causat danys importants al país i la seva seguretat", va dir el director dels serveis d'intel·ligència, Robert Mueller.

El general Alexander va encarar el debat sobre la justificació legal del programa d'espionatge argumentant que es tractava de "protegir els ciutadans dels Estats Units, i això és correcte". "No estem intentant amagar informació -continuava el general al Senat-, però necessitem el vostre ajut per seguir protegint els EUA perquè això no és únicament responsabilitat de la NSA o de l'administració en solitari".

Alguns senadors van demanar que es desclassifiquin els detalls del programa d'escoltes. La demòcrata Dianne Feinstein, presidenta del Comitè d'Intel·ligència del Senat, va respondre que els registres de dades que es recullen s'acaben destruint.

Revisió de la seguretat

Després d'una defensa contundent del programa d'escoltes telefòniques, el director de l'Agència de Seguretat Nacional es va mostrar "preocupat" per com Snowden va arribar a tenir accés a un ventall tan ampli d'informació classificada, des dels detalls del programa secret Prisma per accelerar la cerca d'informació a internet per part del govern, fins a un document presidencial sobre ciberseguretat. Segons el responsable de la NSA, tots els departaments relacionats amb intel·ligència dels Estats Units estan revisant la seguretat de les seves xarxes. A més, durant els pròxims mesos es vol avaluar també l'impacte a llarg termini que tindrà la informació desvelada per Snowden als diaris The Guardian i Washington Post . Segons el general Alexander, es comprovarà si els sospitosos de terrorisme que tenien vigilats han "desaparegut", si han deixat d'utilitzar xarxes com Facebook i Skype, o bé si han canviat de tàctica i utilitzen un llenguatge codificat o correus.

Lectures diferents

L'opinió pública nord-americana està dividida sobre aquests programes de seguiment que donen tant de poder al govern nord-americà. Una enquesta de Pew Research Center de Washington, realitzada entre el 6 i el 9 de juny, assegurava que els 56% dels nord-americans troben acceptable que l'administració pugui registrar les comunicacions "de milions de ciutadans". En canvi, una enquesta de la cadena CBS que preguntava específicament pel seguiment de les trucades d'americans "normals" només aconseguia el suport del 38% dels entrevistats.

stats