Misc 22/08/2013

Washington i Brussel·les exigeixen una investigació

Rússia denuncia un complot abans d'una reunió d'urgència del Consell de Seguretat

Ara
2 min

BarcelonaDe la matança ningú no en dubta, però sí de l'abast, l'origen i les armes utilitzades. El Consell de Seguretat de l'ONU es va reunir ahir d'urgència per trobar una resposta a les denúncies de l'oposició. La petició de la majoria de membres és que la missió internacional que actualment està a Síria per estudiar l'ús d'armes químiques es pugui desplaçar "sense traves" fins al lloc dels fets -"que no és gaire lluny d'on està ara", recordava el titular d'Exteriors britànic-. Rússia també va demanar una "investigació imparcial", però va acusar directament els rebels d'haver orquestrat l'atac. Recollim a continuació les principals reaccions.

Estats Units

"Si el govern sirià no té res a amagar, han de permetre un accés immediat a les víctimes i a les persones afectades per poder investigar sense cap interferència ni manipulació del govern sirià" va dir el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest. "Encara hem de treballar més per pressionar el règim d'Al-Assad perquè abandoni el poder. No es tracta únicament del que volen els EUA, sinó també del que vol el poble sirià", va afegir.

França i el Regne Unit

"Esperem que això desperti algunes persones que han estat donant suport al règim d'Al-Assad; que s'adonin de la seva naturalesa assassina i bàrbara", va dir el ministre d'Exteriors britànic, Willian Hague, abans d'un sopar amb el seu homòleg francès a París. "No hi ha argument possible perquè no es doni accés al lloc dels fets perquè és a pocs quilòmetres d'on estan treballant ara", va afegir.

Rússia

"Tot això no suggereix altra cosa que un altre cop estem fent front a una provocació planejada; això es basa en el fet que l'acte criminal s'ha perpetrat a prop de Damasc en el mateix moment que els experts de la missió de l'ONU començava la seva tasca d'investigar les acusacions del possible ús d'armes químiques", va dir el portaveu del ministre d'Exteriors, Alexander Kukaixecich. I va afegir: "Moscou considera important una investigació objectiva i professional, i fem una crida a tots els que poden influenciar els extremistes armats perquè facin tot el possible per acabar amb les provocacions amb armes químiques".

Turquia

"És evident que s'han utilitzat armes químiques a Síria per les imatges que ens arriben", va dir ahir el ministre d'Exteriors turc, Ahmet Davutoglu. "Hem demanat una investigació immediata estrangera dels equips de l'ONU; si les investigacions conclouen que és cert, serà inevitable que la comunitat internacional faci els passos necessaris per respondre a aquest crim salvatge en contra de la humanitat".

L'Aràbia Saudita

"Ha arribat el moment per al Consell de Seguretat que assumeixi la seva responsabilitat i superi les diferències entre els seus membres perquè puguin recuperar la confiança de la comunitat internacional. Han d'acordar immediatament una resolució clara i dissuasiva que acabi amb aquesta crisi humana", va dir el ministre d'Exteriors saudita, el príncep Saudal-Faisal.

stats