RELLEU A TEHERAN
Misc 15/06/2013

"Vull un futur per als joves de l'Iran"

La participació a les presidencials iranianes supera el 70% a Teheran segons els càlculs oficials

Zahida Membrado
3 min

TeheranAla mesquita d'Erhad, la Lily, de 24 anys, esperava impacient a la cua reservada per a les dones per donar el seu suport a l'aspirant reformista Hassan Rouhani, l'únic clergue candidat a les eleccions presidencials que ahir es van celebrar a l'Iran. Rouhani ha promès reprendre les relacions amb Occident i alliberar els presos polítics. "Vull més democràcia, desitjo un futur prometedor per a mi i per a la meva generació i m'agradaria que s'aixequessin les sancions".

Milions d'iranians van votar en un dels 60.000 col·legis electorals habilitats a tot el país. Les cues per votar a la coneguda mesquita d'Ershad, al nord de Teheran, es van fer més llargues a mesura que avançava la tarda, una tendència que es va repetir en molts punts del territori. Els iranians tenien raons de pes per acudir ahir a les urnes: una política econòmica deficient que ha desbocat l'atur i ha disparat la inflació, dures sancions econòmiques i un creixent aïllament internacional. Res fa pensar que amb el nou president l'Iran experimenti canvis significatius, però la fi del segon mandat de Mahmud Ahmadinejad ha despertat en molta gent l'esperança d'una nova era més afable.

Ahir a la nit els mitjans oficials van anunciar que la participació era massiva, superior al 70% a Teheran, motiu pel qual, com és costum, el ministeri de l'Interior va allargar l'hora de tancament dels col·legis electorals fins a les onze de la nit. Els principals líders polítics del país van anar a votar a primera hora del matí enmig d'una gran expectació popular. El líder espiritual, l'aiatol·là Ali Khamenei, després de dipositar la butlleta a l'urna, va dirigir-se en nom de Déu al país per demanar als ciutadans que acudissin a votar, i va declarar: "He sentit que un alt càrrec dels Estats Units ha afirmat que no dóna credibilitat a les eleccions. Se'n pot anar a l'infern".

Legitimació

Aquestes onzenes eleccions no han aixecat ni de bon tros l'expectativa generada el 2009, quan els sectors més reformistes seguidors de Mir-Hossein Mussaví van paralitzar el país per expressar el rebuig a un polèmic resultat que va donar la presidència per segona vegada a Mahmud Ahmadinejad. Però la transcendència d'aquests comicis està en el fet que el règim teocràtic de l'Iran necessita justificar davant del món la legitimitat d'un sistema que priva els seus ciutadans de les llibertats elementals.

A Erhad, la major part de l'electorat es dividia ahir entre Rouhani, que encarna per a molts l'esperit de Mussaví -sota arrest domiciliari des del 2011-, i el conservador Mohammad Bagher Ghalibaf, alcalde de Teheran, a qui se li reconeix eficiència en la gestió i se li suposa un tarannà de menys confrontació en les relacions amb Occident.

Una mica més al sud de la capital, en una escola de primària de Kianxahar, l'Ali, director d'escola de 44 anys, defensava sota l'atenta mirada d'un guàrdia armat els postulats del candidat ultraconservador Saïd Jalili, perquè "preserva els principis de la Revolució i de l'islam". "Les sancions no estan perjudicant el país. La nostra obligació és resistir les imposicions que vénen d'Occident i només Jalili està disposat a fer-ho", diu l'Ali. Dels sis candidats que el Consell dels Guardians va autoritzar participar en els comicis (tres principalistes -fidels a Khamenei-, dos independents i un reformista), Ghalibaf, Rouhani i Jalili són els aspirants més populars i amb més opcions. Però la llei iraniana estableix que si cap candidat obté més del 50% dels vots, els dos més ben situats hauran de concórrer a una segona volta, que, si cal, se celebrarà el 21 de juny.

Control a la xarxa

Per a aquestes eleccions, el règim ha extremat la seguretat i ha dificultat les comunicacions a la xarxa. Des de dijous a la nit internet funciona amb moltes interrupcions i la velocitat de navegació és molt lenta, i ho va ser especialment durant tota la jornada d'ahir. L'objectiu de les autoritats és impedir la comunicació fluïda entre els iranians i també amb l'exterior, després que en les últimes eleccions els manifestants utilitzessin les xarxes socials per estendre les protestes a la capital. Ahir al govern no li constava que cap candidat hagués notificat incidents o irregularitats durant la jornada, però alguns iranians explicaven a Twitter que en diversos col·legis havien aparegut butlletes amb el nom del candidat Rouhani canviat o amb la data incorrecta. Moltes pàgines web de l'oposició han estat clausurades en les últimes setmanes, com setmanaris i mitjans digitals crític.

El govern va anunciar a última hora de la tarda que el resultat de les eleccions es faria públic avui i va recalcar que el recompte de vots es faria amb molta celeritat.

stats