CRISI PENITENCIÀRIA
Misc 01/06/2013

Vaga de fam massiva a Guantánamo

Cada cop més presoners de la base nord-americana a Cuba s'afegeixen a la protesta iniciada fa quatre mesos

Emma Reverter
3 min
Vaga de fam massiva A Guantánamo

Nova YorkEl nombre de presoners de Guantánamo en vaga de fam creix cada dia que passa. Quan ja es compleixen quatre mesos de l'inici d'aquesta vaga massiva, 103 reclusos es neguen a prendre aliments i d'aquests més de 30 reben alimentació forçosa a l'hospital del centre.

L'advocat Omar Farah, del Centre per als Drets Constitucionals, amb seu a Nova York, representa sis presoners. D'aquests, quatre -Mohammed al-Hamiri, Fahd Ghazy, Tariq Ba Odah i Djamel Ameziane- participen en la vaga de fam. "Unes setmanes enrere vaig entrar a la presó i vaig visitar els meus clients. Des de llavors m'envien cartes per explicar-me que la situació no ha fet més que empitjorar", explica al diari ARA.

La majoria dels homes que es neguen a menjar han passat els últims onze anys de la seva vida a Guantánamo i no han vist les seves famílies d'ençà que van arribar a l'illa de Cuba. És el cas d'un dels clients d'Omar Farah, el iemenita Fahd Ghazy. Quan va arribar a la base naval tenia 17 anys i una filla de vuit setmanes, que mai més ha tornat a veure.

Escorcolls d'alcorans

En una carta al seu advocat, el presoner afirma que la vaga massiva de fam està motivada per l'escorcoll sistemàtic dels alcorans dels presoners. Els reclusos consideren que aquesta mesura de seguretat dels soldats és una provocació i una profanació del seu llibre sagrat. "L'escorcoll dels llibres sagrats és una provocació religiosa força imprudent si tenim en compte experiències passades", assegura l'advocat dels presoners.

La vaga també té per objectiu cridar l'atenció sobre la situació dels 166 presoners de Guantánamo i sobre la promesa incomplerta del president Barack Obama de tancar la presó.

Es considera vaga de fam el dejuni durant nou dies consecutius. El portaveu de la presó va indicar al diari ARA que cap home està ingressat a l'hospital. Els presoners que pateixen desnutrició i que són alimentats per sonda nasogàstrica dormen a les seves cel·les.

La vaga també és un recordatori del fet que la meitat dels presoners de Guantánamo van rebre fa mesos l'autorització per ser repatriats als seus països d'origen o traslladats a països d'acollida fa anys. De fet, Fahd Ghazy va rebre aquesta autorització de l'administració Bush el 2007, però han passat sis anys i el trasllat no s'ha produït.

La meitat dels presoners pateixen una situació semblant. Dels 166 reclusos, 86 fa temps que tenen una autorització per sortir de l'illa, però l'oposició del Congrés nord-americà i la falta d'acords bilaterals amb països d'acollida, com per exemple Espanya, han bloquejat el procés.

La presó va obrir les portes el gener del 2002, en el marc de la guerra global dels Estats Units contra el terrorisme després dels atemptats de l'11 de setembre. Situada en una base naval nord-americana a la badia de Guantánamo, a Cuba, el centre penitenciari va arribar a tenir gairebé 800 reclusos en els primers anys de funcionament.

S'acosta el mes del Ramadà

La vaga de fam va començar el 6 de febrer i tot sembla indicar que els responsables de Guantánamo no hauran aconseguit calmar els ànims dels reclusos quan comencin les celebracions del Ramadà, el 9 de juliol. Durant el mes de dejuni, l'equip mèdic de l'hospital es veurà obligat a subministrar alimentació forçosa al grup de trenta presoners que pateixen desnutrició quan es pongui el sol per respectar les pràctiques religioses dels reclusos. El període s'acabarà el 8 d'agost amb l'Aïd al-Fitr, la segona gran festa musulmana.

Tots els reclusos de Guantánamo són musulmans i la majoria ha celebrat el Ramadà al llarg dels més d'onze anys de captiveri, si bé l'Alcorà eximeix els viatgers de l'obligació de dejuni.

La vaga de fam massiva ha reobert el debat entorn a les condicions de la presó i el seu tancament, una promesa d'Obama en la campanya electoral del 2008 que encara no ha complert. Uns dies enrere i coincidint amb el gran ressò mediàtic de les protestes, Obama va instar el Congrés dels EUA a permetre la repatriació del grup de 86 presoners que ja tenen autorització per deixar el centre penitenciari des de fa anys. Un grup de reclusos iemenites està en aquesta situació.

També va anunciar que nomenarà un nou enviat especial per al tancament de la presó, que dependrà dels departaments d'Estat i de Defensa, i serà el màxim responsable de la transferència de detinguts a tercers països. "Traslladarem presoners a tercers països quan així hagi estat aprovat. Els presoners sospitosos de terrorisme han de ser jutjats pels nostres tribunals i en el nostre sistema de justícia militar", va dir el president.

La necessitat d'una resposta

"Obama ha de tornar a la seva promesa de tancar Guantánamo i impulsar accions concretes", afirma l'advocat dels presoners. "La seva passivitat només tindria un desenllaç possible: l'envelliment i la mort d'un grup de presoners musulmans en una presó situada a l'estranger, sense que s'hagin presentat càrrecs en contra seva i sense que s'hagi celebrat un judici", afegeix.

stats