AMÈRICA LLATINA
Misc 01/08/2013

L'Uruguai, a un pas de legalitzar la marihuana

El president Mujica ha impulsat una innovadora i inèdita estratègia antidroga a l'Amèrica Llatina. Ara només falta l'aprovació del Senat

Efe
2 min
Joves esperant dijous l'aprovació de la llei davant la Cambra de Representants de l'Uruguai. AFP

MontevideoLa innovadora estratègia antidroga impulsada pel president de l'Uruguai, José Mujica, de legalitzar la marihuana i entregar a l'estat el control de la seva circulació, ha estat aprovada aquest dijous a la matinada per la Cambra dels Diputats i ha quedat a un pas de convertir-se en llei. Només falta el vistiplau del Senat.

Tal com va passar els últims mesos amb l'avortament i el matrimoni homosexual, el bloqueig oficialista Frente Amplio (FA) ha imposat la seva majoria parlamentària. El projecte ha estat aprovat amb 50 vots a favor d'un total de 95 després d'una sessió maratoniana de 14 hores que va començar de bon matí i ha acabat la mitjanit de dimecres a Montevideo –de matinada ja a Catalunya.

Llarg debat al Parlament

La iniciativa de Mujica ha estat a punt de caure per un diputat oficialista, Darío Pérez, que havia denunciat la proposta, però al final l'ha avalat. "La marihuana és una merda, és enemiga de l'estudiant, del treballador, de la vida. I el més important és que es tracta d'una merda amb llei o sense. I seguirà passant tot i la nostra decisió, amb llei o sense", ha indicat.

Tot i això, ha reconegut que la proposta és un dels "projectes més impactants de la legislatura" de Mujica (2010-2015), i implica "un canvi de paradigma en el tema de la droga".

Un canvi de paradigma

El seu company de partit Jorge Orrico ha recordat que "si el negoci de la droga no és clandestí, no funciona", i ha criticat la doble moral de països com els Estats Units en aquest terreny. "Els nord-americans són els líders al món en la repressió contra aquest tipus de coses, però dins els Estats Units hi ha 18 estats que ja han alliberat" la marihuana, un d'ells, Colorado, per a finalitats recreatives.

Segons les xifres de la Junta Nacional de Drogues, el 20% dels uruguaians d'entre 15 i 65 anys han consumit marihuana alguna vegada i el 8,3% l'ha consumit l'últim any.

Recels i suports al continent

La iniciativa és inèdita a l'Amèrica Llatina i és vista amb recel per la majoria de països, però també ha rebut el suport de personalitats com el premi Nobel de literatura Mario Vargas Llosa, de diversos expresidents de la regió i fins i tot del secretari general de l'Organització d'Estats Americans (OEA), José Miguel Insulza, que considera que és una qüestió que "val la pena assajar".

stats