CONTESTACIÓ SOCIAL
Misc 06/06/2013

Turquia manté el pols a Erdogan

El primer ministre torna avui de la seva gira regional amb la protesta de la plaça Taksim encesa

i
Carme Colomina
3 min

BarcelonaMilers de treballadors amb timbals, banderes i pancartes es van sumar ahir a les protestes de la plaça Taksim d'Istanbul. Una dotzena de sindicats demanant a crits la dimissió del primer ministre Recep Tayyip Erdogan van engrandir encara més el pols contra el govern. A la capital, Ankara, metges, mestres i empleats de banca es van afegir també al sisè dia continuat de desafiament polític. "Aquest és un moment clau per a la democràcia turca -explicava a l'ARA des d'Istanbul el politòleg Mensur Akgün-. És el primer cop que la societat civil aconsegueix fer tanta pressió sobre el govern", explicava esperançat aquest professor universitari i columnista habitual a la premsa turca.

"L'ambient que es viu a la plaça Taksim és increïble", relatava en conversa telefònica Serdar Sayan, director de Tepav, el think tank econòmic més prestigiós de Turquia. "Musulmans i gais, militants d'esquerra, kurds i nacionalistes turcs es manifesten alhora -continuava aquest professor d'economia-; això ha de portar un canvi de cultura política". D'aquí "en sortirà una Turquia més tolerant", assegurava Sayan. Però el 70% dels que omplen aquests dies la gran esplanada de Taksim i acampen sota els arbres del parc de Gezi no se senten pròxims a cap partit polític, segons l'enquesta publicada per una universitat privada d'Istanbul.

El retorn d'Erdogan

De res va servir ahir el to conciliador del vice primer ministre, Bulent Arinc, que el dia abans ja havia ofert disculpes i compromís, per intentar desactivar la protesta abans que Erdogan torni avui a casa de la seva gira nord-africana per trobar-se el país encara encès. I això que el primer ministre havia declarat desafiador que tot s'hauria acabat abans que tornés. "Espero que hagi aprofitat aquests dies per pensar amb el cap fred i torni disposat a ser més tolerant", reclamava ahir Sayan. Els atacs encesos del primer ministre contra els manifestants abans de marxar de viatge van fer caure la borsa més d'un 10% en un dia.

Arinc es va reunir ahir amb representants del Grup de Solidaritat amb Taksim, un dels col·lectius de la protesta, que li van exigir dimissions policials, l'alliberament de tots els detinguts, l'aturada del projecte immobiliari que es vol construir al parc de Gezi i la fi de la violència policial. Però no ha estat així.

Les càrregues contra els manifestants i els gasos lacrimògens van continuar. Ja hi ha més de 3.000 ferits i tres víctimes mortals. La policia ha interrogat 1.700 persones relacionades amb la protesta. A la ciutat costanera d'Esmirna van arrestar 29 joves acusats "d'incitar els disturbis i publicar propaganda" a través de Twitter. Les xarxes socials -qualificades d'"amenaça" pel primer ministre- han estat una eina bàsica d'informació, sobretot per la pobra cobertura dels mitjans turcs els primers dies.

Conseqüències polítiques

El govern turc intentava ahir refer els danys polítics que ha deixat la violència contra els manifestants. Mentre l'executiu es reunia amb els representants de les grans multinacionals instal·lades a Turquia, el ministre d'Exteriors, Ahmet Davutoglu, trucava al seu gran aliat militar: els Estats Units, que els últims dies s'han distanciat públicament, fins a quatre vegades, de l'actitud repressiva del govern d'Ankara. Davutoglu es va justificar davant el secretari d'Estat, John Kerry, assegurant que "aquests incidents passen arreu i no són excepcionals".

La tornada d'Erdogan obre nous interrogants sobre les conseqüències polítiques d'aquest desafiament. "El seu carisma ha començat a minvar", assegurava Mensur Akgün. "El seu somni de canviar la llei per convertir-se, en les eleccions del 2014, en el futur cap d'estat d'una Turquia presidencialista està ara més complicat -vaticina el professor Sayan-. La gent recordarà tot això".

stats