Misc 03/06/2013

El primer ministre turc qualifica les protestes contra el seu govern de "brots extremistes"

La policia turca ja ha detingut 750 persones en manifestacions arreu del país

Jordi Mestre
1 min

BarcelonaEl primer ministre de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha qualificat aquest dilluns d'"extremistes" els manifestants que protesten contra les polítiques del govern turc des de divendres passat a les principals ciutats del país. En una roda de premsa a Istanbul, Erdogan ha assegurat que les protestes havien sigut instigades per la principal formació opositora, el Partit Republicà del Poble (CHP), per haver perdut les últimes eleccions. El primer ministre turc ha declarat que els seus rivals polítics "sempre havien estat en contacte amb extremistes", i ha dit que la protecció del parc Gezi d'Istanbul, la raó per la qual es van iniciar pacíficament les protestes, no era altra cosa que un "pretext". Erdogan també ha acusat els manifestants de cremar cotxes i ha assegurat que pagaran per les conseqüències de les seves accions.

La policia turca ha detingut fins a 750 persones arreu del país des de l'inici de les protestes. Els enfrontaments entre la policia i els manifestants han prosseguit al llarg del matí d'aquest dilluns, amb episodis especialment violents a la ciutat portuària d'Esmirna. A Istanbul, més de 500 protestants van ser detinguts diumenge passat a la nit durant els intents de la policia de desallotjar la plaça de Kizilay. La cèntrica plaça Taksim i el parc de Gezi, per la seva part, continuaven la matinada d'aquest dilluns ocupats per milers de manifestants en una atmosfera alegre i festiva, sense que la policia s'hi acostés.

Representants de sindicats, col·legis professionals i advocats es van reunir diumenge passat a Ankara per preparar una declaració conjunta, demanar la fi de la violència i exigir que es jutgin els responsables dels abusos policials.

stats