Misc 01/06/2013

Els manifestants recuperen la plaça Taskim i els antiavalots es retiren

El primer ministre Erdogan adverteix que no cedirà a la "pressió de l'oposició". És la mobilització més gran que ha viscut Turquia en les últimes dècades

Agències
2 min

IstanbulLa policia turca s'ha retirat de la plaça de Taksim, el centre neuràlgic d'Istanbul, que s'ha convertit en el focus de les protestes contra el govern més importants de les últimes dècades. Desenes de milers de manifestants han ocupat la plaça després de dos dies i una nit de batalla campal a la capital econòmica de Turquia i en diverses ciutats del país. La policia ha llançat gasos lacrimògens i ha fet servir canons d'aigua contra els manifestants d'un moviment que va començar contra un projecte urbanístic al parc proper de Gezi i s'ha convertit en un desafiament al govern islamista moderat de l'AKP.

El primer ministre, Recep Tayip Erdogan, ha demanat la fi immediata de les manifestacions i ha advertit que no cedirà a les demandes, ja que "aquest incident ja no té res a veure amb el parc Gezi, sinó que s'ha convertit en quelcom ideològic per conquerir [l'alcaldia de] Istanbul".

"Cada quatre anys celebrem eleccions i aquest país fa una elecció", ha dit Erdogan en un discurs retransmès per televisió. "Aquells que tinguin un problema amb les polítiques del govern poden expressar les seves opinions per la via de la democràcia i de la llei", ha afegit.

Les protestes s'han estès per altres barris de la ciutat i també a Ankara i a la ciutat costanera d'Esmirna. Els manifestants denuncien que el govern té controlats els mitjans de comunicació i només els mitjans estrangers estan cobrint les càrregues policials.

Erdogan ha admès que l'ús de gasos lacrimògens ha estat excessiu, però ha recordat que la policia continuarà al carrer. Els antiavalots també llancen canons d'aigua contra els manifestants. Segons fonts mèdiques consultades per Reuters, hi ha uns 1.000 ferits i almenys sis persones tindrien els ulls molt afectats pels gasos lacrimògens.

Tant Amnistia Internacional com el Parlament Europeu han advertit Ankara de l'ús excessiu de les forces policials. El ministre de l'Interior, Muammer Guler, ha dit que investigaran si la policia ha respost amb una força desmesurada.

stats