Sentència històrica
Misc 26/06/2013

El Tribunal Suprem dels Estats Units avala el matrimoni gai

La Cort considera que les unions homosexuals han de tenir els mateixos drets que les heterosexuals. Els jutges donen la raó a una novaiorquesa que havia de pagar impostos per la casa que va heretar de la seva dona

Reuters
1 min

WashingtonEl màxim tribunal dels Estats Units ha tombat una llei que nega els beneficis per a parelles homosexuals. La sentència és una fita per al moviment que defensa el matrimoni per a tothom i obre la porta que totes les parelles gais dels Estats Units puguin reclamar els mateixos drets que els matrimonis heterosexuals.

Fora del palau de justícia situat prop del Capitoli dels EUA, centenars de partidaris del matrimoni gai han celebrat la decisió. Cinc dels nou jutges del l'alt tribunal han considerat inconstitucional la llei de defensa del matrimoni (DOMA), que limita la definició de matrimoni a la unió d'un home i una dona. La DOMA es va aprovar sota l'administració de Bill Clinton, el 1996. El mateix expresident demòcrata havia reconegut aquest any que "els temps han canviat". Amb la sentència, les parelles homosexuals també es podran acollir a beneficis fiscals i en matèria de seguretat social.

El Suprem dóna la raó a la novaiorquesa Edith Windsor, de 83 anys, que estava casada amb una dona i va heretar una casa quan va morir la seva parella. L'administració no va reconèixer el matrimoni i li va reclamar 363.000 dòlars d'impostos per l'herència. Windsor no haurà de pagar aquests impostos.

Barack Obama ha celebrat la decisió, l'ha titllat de "pas històric" i ha assegurat que "l'amor és l'amor". Obama és el primer president nord-americà que defensa el matrimoni homosexual, que és legal en 12 dels 50 estats dels Estats Units i també a la ciutat de Washington.

D'altra banda, el Tribunal també s'ha pronunciat contra la prohibició del matrimoni homosexual a l'estat de Califòrnia, però ha declinat pronunciar un dictamen que afecti el conjunt del país.

stats