Misc 02/06/2013

Calma tensa a Istanbul després de dos dies d'aldarulls, 939 detinguts i 79 ferits, segons el govern

Les dades oficials del ministeri de l'Interior turc confirmen que gairebé un miler de manifestants han estat arrestats des de divendres

Efe
2 min
La plaça Taksim d'Istambul, aquest diumenge al matí, amb poca gent i restes dels aldarulls molt visibles / REUTERS

IstanbulMatí tranquil a Istanbul, tot i que torna a haver-hi gent a la plaça Taksim, centre de les protestes d'aquests darrers dies. Segons els mitjans de comunicació locals, el ministeri de l'Interior turc ha facilitat aquest diumenge el balanç oficial de les protestes, de la resposta policial i dels aldarulls: un total de 939 persones detingudes i 79 ferits des de divendres en 90 manifestacions diferents en tot el país, desencadenades per una protesta a Istanbul per salvar un cèntric parc de la destrucció.

Segons aquesta font oficial, part d'aquests detinguts ja han estat posats en llibertat.

Després de tres dies de tensa acampada al parc i dos d'enfrontaments policials que van acabar aquest dissabte a la tarda amb la retirada de les forces d'ordre de la simbòlica plaça de Taksim, els manifestants ha estat celebrant la seva "victòria" fins a altes hores de la nit.

El diumenge ha començat sense violència i només la pluja ha foragitat obligat molts dels manifestants que encara hi eren, però d'altres continuen al parc, on les brigades municipals intenten fer tasques de neteja.

També hi ha calma al barri de Besiktas, on es van registrar violents enfrontaments fins ben entrada la nit d'aquest dissabte, segons l'emissora NTV.

El desallotjament forçós dels manifestants al parc Gezi d'Istanbul a la matinada per part de la policia turca va fer esclatar la situació.

Desenes de milers de persones van sortir als carrers per enfrontar-se a les forces de l'ordre i aviat van exigir la dimissió del govern, en mans del Partit Justícia i Desenvolupament (AKP), islamista moderat.

D'aquí les protestes es van propagar a altres ciutats, sobretot a la capital, Ankara, on també milers de persones, la majoria dels quals eren estudiants, es van enfrontar a la policia.

La violenta repressió policial, amb gasos lacrimògens i canons d'aigua per dispersar els manifestants, va ser criticada per organitzacions internacionals de drets humans com Amnistia Internacional i Human Rights Watch, que van qualificar la reacció de la policia de "excessiva".

Amnistia Internacional i el col·legi de metges contradiuen el govern. AI assenyala que hi ha hagut "un miler de ferits i almenys dos morts", però el ministeri d'Interior ha negat que hi hagi morts.

stats