GUINEA EQUATORIAL
Misc 02/04/2014

Teodoro Obiang s’esplaia al Cervantes de Brussel·les

Polèmica per la conferència que el dictador guineà va impartir a la seu de l’institut

Raquel Correa
3 min

Brussel·les¿Cal posar una catifa vermella a un dictador, invitant-lo a impartir una conferència en una institució finançada amb diners públics? Tot i que tothom sembla tenir clar que no, tant la Moncloa com la Zarzuela sembla que pensen tot el contrari. O almenys això és el que es desprèn de la invitació que l’Institut Cervantes, que penja directament del ministeri espanyol d’Exteriors, va fer al polèmic president de l’excolònia espanyola de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang, perquè fes una xerrada a la seu de la institució a Brussel·les. Una invitació que, aparentment, va comptar amb el favor de la casa reial.

La polèmica va començar fa un parell de setmanes, quan es va saber que, aprofitant la cimera Unió Europea - Àfrica que reunirà avui i demà gairebé tots els líders del continent negre a Brussel·les, el Cervantes havia invitat Obiang a impartir una conferència, obviant les reiterades crítiques de la comunitat internacional al dèficit democràtic d’aquest país africà. “Donar veu a un dictador que agredeix constantment els drets humans a Guinea Equatorial és un insult i resulta inadequat perquè significa donar-li publicitat”, alertava una petició ciutadana de la plataforma per internet Change.org que va arribar a reunir més de 40.000 firmes per demanar que es retirés la invitació al president.

Tot i la polèmica, Obiang se’n va sortir i va pronunciar la conferència L’espanyol a l’Àfrica a Brussel·les, davant d’un públic de no més d’una vintena de diplomàtics i acadèmics a més del seu inflat seguici i els encuriosits periodistes. Una conferència que, segons el mateix Obiang, va ser possible gràcies a la mediació del rei. “Vull agrair a sa majestat el rei d’Espanya, que sé que ha influït perquè jo pugui participar en aquesta trobada cultural”, va dir durant l’acte, en què no va atendre la premsa tot i que sí que li va dedicar unes paraules: “M’estranya l’actitud d’alguns nostàlgics que rebutgen aquest acte per raons que no tenen res a veure amb la difusió de la llengua espanyola a l’Àfrica”.

Cimera UE-Àfrica

La visita d’Obiang a Brussel·les precedia la quarta cimera UE-Àfrica que, entre avui i demà, ha d’enllestir els principals temes que lliguen els dos continents. Des de la urgència per l’estabilitat a la República Centreafricana, que ha patit una nova onada de violència, fins a la recerca de solucions per a la pressió migratòria que rep el Mediterrani, el principal punt d’interès per a Rajoy, passant per l’exploració de com es poden dinamitzar les relacions comercials i d’inversió entre Europa i l’Àfrica, un continent que creix a un envejable ritme que supera el 5%, o per la revisió de l’ajut europeu al desenvolupament, que és el 45% del total que rep l’Àfrica.

La Zarzuela desmenteix cap intercessió

La casa reial no va trigar gens a desmentir ahir l’afirmació d’Obiang que havia estat qui havia intercedit per facilitar que pogués impartir la seva conferència a Brussel·les. La Zarzuela va aclarir que el rei Joan Carles “ni va intervenir ni va influir” en la invitació al mandatari africà, ni a aquest acte ni a la conferència prevista a la seu a Brussel·les de la universitat espanyola a distància, la UNED. Una conferència que finalment sí que es va anul·lar, però per raons d’agenda. I és que la xerrada coincidia amb el funeral d’estat per Adolfo Suárez, al qual sí que va assistir Obiang. Segons sembla, durant el funeral, el president africà va tenir l’ocasió de saludar el monarca en un apart que la casa reial va voler amagar de les càmeres que hi havia a la catedral de l’Almudena.

Durant la seva visita a Brussel·les, Obiang va celebrar una trobada amb empresaris a la seu de la Cambra de Comerç espanyola a la capital belga i també va ser rebut pel comissari europeu d’Indústria, Antonio Tajani. L’Institut Cervantes va justificar l’acte d’Obiang amb l’argument que s’havia atès una petició de l’ambaixador de Guinea Equatorial a Brussel·les per impartir una conferència sobre la situació de la llengua espanyola al continent africà.

stats