EL PERIPLE DEL FILTRADOR
Misc 24/06/2013

Snowden demana asil a l'Equador des de Moscou

Wikileaks ajuda l'extècnic de la CIA a abandonar Hong Kong i a evitar l'arrest dels Estats Units

E. Barry / K. Bradsher
3 min

The New York Times / MoscouEdward J. Snowden, el fugitiu extècnic de la CIA buscat pels Estats Units per haver filtrat documents classificats sobre un programa global d'espionatge nord-americà, va sortir ahir del seu amagatall a Hong Kong a bord d'un avió rus, en el que s'interpreta com un primer pas en una odissea per trobar asil polític en un altre país, probablement l'Equador o Veneçuela.

En un dia de frustració i lluita dramàtica per part de les autoritats nord-americanes que volen l'extradició de Snowden, el jove va embarcar en un avió de la companyia russa Aeroflot que va arribar a Moscou ahir al matí. El ministeri d'Afers Estrangers rus va explicar que Snowden era en una àrea de trànsit de l'aeroport moscovita de Xeremetovo, aparentment esperant una connexió a un altre país.

El ministre d'Exteriors de l'Equador va dir que Snowden havia enviat una petició d'asil. Wikileaks, l'organització que va revelar secrets governamentals i que ofereix assistència a Snowden, també va dir que la seva destinació és l'Equador. En un comunicat a la seva pàgina web, Wikileaks diu que Snowden "es dirigeix a la República d'Equador a través d'una via segura per buscar asil, i és escortat per diplomàtics i assessors legals de Wikileaks". Entre ells hi ha el jutge Baltasar Garzón, que en un comunicat va mostrar-se "preocupat" per la situació del jove. "El que se'ls ha fet a ell i a Julian Assange -per revelar informació d'interès públic- és un assalt contra el poble", deia l'exmagistrat de l'Audiència Nacional espanyola.

Les revelacions de Snowden sobre un programa d'espionatge de gran abast per part del govern nord-americà en els registres privats d'internet i de telèfon d'arreu del món han desencadenat un gran debat als Estats Units sobre la invasió de la privacitat. Les autoritats nord-americanes, que justifiquen la vigilància massiva per frustrar plans terroristes, l'acusen de violar les lleis d'espionatge i d'haver robat propietat governamental.

Hong Kong obre la porta

Els Estats Units havien instat les autoritats de Hong Kong a trobar i detenir Snowden, que s'ha amagat al país les últimes setmanes, però el govern de Hong Kong va dir ahir que necessitava més detalls perquè la petició legal enviada per Washington no era clara i no els permetia evitar que s'embarqués en un avió direcció a Moscou. Un comunicat del govern de Hong Kong -la primera intervenció oficial des que Snowden va abandonar el territori- deia que havien informat els Estats Units de la seva sortida.

L'agència de notícies russa Interfax, citant "una persona familiar amb la situació", va informar que Snowden es quedaria a l'aeroport moscovita durant "unes quantes hores" abans d'agafar un vol que previsiblement sortirà avui al migdia amb direcció a Cuba.

Ricardo Patiño Aroca, el ministre d'Exteriors de l'Equador, va dir a Twitter que la seva administració havia rebut la petició d'asil polític de Snowden. Malgrat això, Interfax citava ahir una persona sense identificar però propera al jove que deia que Snowden tindria la intenció de seguir fins a Caracas, a Veneçuela.

Confusió amb la ruta i el destí

"Ha escollit aquesta ruta complexa amb l'esperança que no serà detingut i que podrà arribar al seu destí final -Veneçuela- sense obstacles", citava l'agència Interfax a la font no identificada.

Tant Veneçuela com l'Equador han expressat antipatia vers el que consideren polítiques arrogants dels Estats Units a l'Amèrica Llatina, i no seria una sorpresa si emprenguessin accions per garantir refugi a Snowden. Wikileaks va dir en un comunicat a Twitter que havia donat assistència a Snowden "per obtenir l'asil polític en un país democràtic", així com documents per viatjar i una sortida segura de Hong Kong.

Un treballador d'Aeroflot va dir ahir que Snowden havia viatjat amb una altra persona que es diu Harrison de cognom. L'assessora més propera al fundador de Wikileaks, Julian Assange, es diu Sarah Harrison. Això va provocar que s'especulés que era ella qui acompanyava el fugitiu a l'avió. En un comunicat que va emetre més tard, Wikileaks va confirmar que era ella la que feia costat al jove.

Els EUA no es rendeixen

Des del departament de Justícia dels Estats Units, la seva portaveu, Nanda Chitre, va confirmar que les autoritats de Hong Kong havien informat Washington de la sortida de Snowden i va afegir que el govern seguirà perseguint el seu cas. "Continuarem discutint aquest tema amb Hong Kong i seguirem buscant cooperació legal amb la resta de països on Snowden intenti viatjar", va dir Chitre.

L'extècnic de la CIA suposadament porta quatre portàtils amb una còpia de documents dels serveis d'intel·ligència nord-americans que va descarregar-se aquesta primavera a Hawaii, on treballava per l'Agència Nacional de Seguretat. El diari britànic The Guardian ja va revelar la setmana passada que Snowden havia enviat al rotatiu documents que mostren com, durant la cimera del G-20 a Londres l'any 2009, els Estats Units van poder accedir a les comunicacions de Dmitri Medvédev, aleshores president rus i ara primer ministre. Una revelació que sens dubte portarà el Kremlin i la resta de governs mundials a revisar els protocols de protecció dels seus líders i membres del govern durant les cimeres internacionals.

stats