ESPIONATGE ALS EUA
Misc 27/06/2013

Snowden, atrapat a la terminal de trànsit de l'aeroport de Moscou

Andrew Roth / Ellen Barry
2 min

The New York Times / MoscouA la zona de trànsit de l'aeroport de Moscou on es creu que Edward Snowden, l'informàtic nord-americà acusat d'espionatge, està planificant el seu pròxim moviment hi ha un Burger King, un restaurant TGI Friday's i un bar amb un rètol en rus on es llegeix Pab . També hi ha moltes portes tancades, fet que potser podria passar desapercebut per a qui no s'hagi dedicat a buscar l'informàtic fugitiu dins de la terminal durant hores. No hi ha cap rastre de Snowden, tot i que el president rus, Vladímir Putin, va assegurar dimarts que es troba a la zona de trànsit.

Durant tot el dia d'ahir no hi havia cap vol de Moscou cap a l'Amèrica Llatina, el suposat pròxim destí del jove. Així que molts periodistes han comprat bitllets per poder accedir a la zona i han passat les últimes dues nits en blanc patrullant els llargs passadissos, buscant testimonis entre els treballadors de neteja, caixers, dependents i personal de vol. Dimarts alguns ja responien de mala gana: "Ja sé a qui està buscant", deia un recepcionista en una sala business anomenada Jazz: "Això és un reservat per a primera classe, no la mena de lloc per a algú sense visat".

Però un agent de policia -que s'estima més no dir el seu nom- troba la situació divertida. Mentre diversos periodistes li explicaven per què abandonaven la terminal d'embarcament sense haver agafat els seus vols, els preguntava: "Estan buscant algú? Doncs no el trobaran".

Periodistes, espies i agents

La matinada és el moment més tranquil. Molts passatgers s'estiren a terra, i alguns es tapen la cara amb un diari. Des que es va iniciar aquesta recerca, suposats agents de seguretat de paisà es van barrejar entre els periodistes. I quan dilluns l'avió d'Aeroflot amb destí a l'Havana, on suposadament havia de fugir l'informàtic, es va enlairar sense Snowden, alguns dels passatgers que miraven encuriosits tots els estrangers que transitaven per la terminal també adoptaven l'aire d'espies. Fins ara, però, la recerca de Snowden ha estat poc gratificant.

Els periodistes d'un diari sensacionalista rus van fotografiar amb una càmera oculta la corresponsal de The New York Times , preguntant-se si es tractava de Sarah Harrisson, una col·laboradora britànica de Wikileaks, que segons el portal de les filtracions acompanyava Snowden quan va viatjar des de Hong Kong fins a la capital russa.

El policia, que semblava el més ben informat, tenia poques esperances que la recerca es pugui acabar aviat. "Es quedarà aquí, com Assange -deia, referint-se al fundador de Wikileaks, refugiat des de fa més d'un any a l'ambaixada de l'Equador a Londres-, fins que la situació es resolgui per si mateixa".

stats