En breu
Misc 16/04/2014

“Snowden mereix un Pulitzer perquè ha defensat la llibertat”

Ara
2 min

BarcelonaSuport a les filtracions sobre la NSA

L’escàndol sobre el programa d’espionatge massiu dels Estats Units i el Regne Unit ens ha tret les benes dels ulls sobre la privacitat de la xarxa, però també ha obert un gran debat sobre la figura que va revelar tota aquesta informació, Edward Snowden. Els premis Pulitzer van voler reconèixer dilluns les investigacions sobre l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) nord-americana, publicades al diari britànic The Guardian i al Washington Post. El reconeixement d’aquesta institució periodística als EUA va encendre les xarxes. El debat tornava a estar sobre la taula: ¿Snowden -asilat a Rússia-és un traïdor o bé un heroi nacional? “És un heroi. Snowden mereix un Pulitzer perquè ha defensat la llibertat”, defensava ahir a l’ARA Bassas Francis Ghilès, expert en seguretat del Cidob. “Si els polítics no defensen la llibertat en països democràtics, ho faran d’altres, com la premsa o Snowden”, va afegir Ghilès, assessor de diversos governs, com el dels EUA, França i el Regne Unit, en matèria de seguretat i terrorisme.

Els mèrits del ‘Guardian’ i el ‘Post’

En preguntar-li quin ha estat el principal mèrit dels dos diaris premiats amb el Pulitzer, Ghilès va assegurar: “Han sabut demostrar que, després de l’atac contra Nova York l’11-S, el govern nord-americà i britànic van fer del terrorisme la matriu de tot”. “Una cosa és lluitar contra el terrorisme i vigilar els terroristes i una altra és escoltar la cancellera Merkel. Això és molt més que una exageració, perquè pot destruir la democràcia”, va concloure.

Londres escull un cap de turc

L’afer Snowden continua tenint els seus caps de turc. El govern britànic va voler depurar ahir responsabilitats rellevant el director del centre d’escoltes del GCHQ. El ministre d’Afers Estrangers britànic, William Hague, va informar que havien acordat el nomenament de Robert Hanniigan com a nou director del centre. La designació es farà efectiva a la tardor i substituirà Iain Lobban, que va comparèixer l’any passat davant del comitè d’Intel·ligència del Parlament britànic per donar explicacions sobre l’espionatge massiu a ciutadans. Tot i el relleu, Hague va continuar defensant que “el GCHQ és vital per a la seguretat del Regne Unit”.

stats