ARMES QUÍMIQUES
Misc 26/08/2013

Síria cedeix i l'ONU podrà investigar La massacre

Obama continua les converses amb els seus aliats per sospesar una acció militar contra el règim d'Al-Assad

Núria Ferragutcasas
3 min
ACUSACIONS CREUADES Soldats de l'exèrcit del règim sirià dissabte al barri de Jobar, a Damasc, durant una visita programada per a la premsa en què es van mostrar presumptes armes químiques amagades en túnels rebels. L'oposició ha denunciat atacs químics en aquesta àrea.

WashingtonEls inspectors de les Nacions Unides podran entrar al barri de Ghouta, als afores de Dasmasc, on dimecres passat l'oposició va denunciar la mort de més de mil persones en un suposat atac amb armes químiques. Ho va anunciar ahir la televisió estatal amb un comunicat després que la cap de desarmament de l'ONU, Angela Kane, es reunís amb el ministre d'Exteriors sirià. Ara les incògnites són si avui, per quan està prevista la visita, no hi haurà cap contratemps d'última hora i si l'equip d'investigadors podrà trobar proves cinc dies després de l'atac, ja que el temps i els moviments podrien haver-les alterat.

La concessió del règim de Baixar al-Assad a les pressions de la comunitat internacional, però, és possible que no eviti una intervenció militar si realment es prova que s'ha travessat la fina línia vermella que el president dels EUA va establir fa un any: l'ús d'armes químiques. Barack Obama ha intensificat les converses amb els seus aliats per sospesar diverses accions militars com a represàlia a la massacre.

De fet, a través d'un comunicat de Downing Street, Obama i el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, van prometre una resposta contundent si es prova que el règim sirià va utilitzar armes químiques contra la seva població. Els dos líders van mantenir dissabte a la nit una conversa telefònica i van decidir ordenar que "s'examinin totes les opcions" sobre la nova deriva de la guerra civil de Síria.

Cameron i Obama també van parlar per separat amb el president francès, François Hollande, i junts van condemnar "sense reserves l'ús d'armes químiques a Síria". Els mandataris van acordar abordar "com més aviat millor" la resposta internacional al cada cop menys presumpte atac químic.

"Pocs dubtes"

D'altra banda, un alt funcionari de la Casa Blanca va assegurar que tenen "pocs dubtes" de l'ús d'armes químiques que hauria fet el règim i va afegir que encara que Damasc permeti la inspecció de la missió de l'ONU serà "massa tard per ser creïble", ja que haurà tingut temps d'amagar-ne l'evidència. "Si el govern sirià no tenia res a amagar i volia demostrar al món que no havia fet servir armes químiques, hauria posat fi als seus atacs contra la zona i hauria autoritzat l'accés immediat als inspectors de les Nacions Unides fa cinc dies", va afirmar.

Les autoritats sirianes van tornar a desmentir ahir que tinguessin res a veure amb aquest atac, i finalment el ministre sirià d'Exteriors, Faisal al-Mekdad, va informar que havia arribat a un acord amb l'ONU perquè les inspeccions comencin avui per exposar les falses acusacions dels grups terroristes que acusen les forces sirianes d'utilitzar armes químiques.

Rússia, un aliat del govern sirià des de l'inici del conflicte, ha acusat també els rebels de la utilització de les armes i considera "inacceptable" la postura de Washington i Londres, la qual ha titllat de "propaganda antisiriana" per pressionar en contra del règim d'Al-Assad. El portaveu del ministeri d'Exteriors rus, Aleksandr Lukaixevic, va instar els països que volen una intervenció militar a Síria a evitar "errors tràgics" i va criticar que alguns intentin "imposar als experts de l'ONU uns resultats de la investigació".

Liderar des de darrere

Barack Obama, que aquest cap de setmana s'ha reunit amb els assessors de seguretat per discutir la posició dels Estats Units en el conflicte sirià, continuarà buscant en els dies vinents el suport internacional per a una possible acció militar. El president nord-americà és reticent a iniciar una altra guerra i, de fet, descarta una intervenció terrestre com les experiències traumàtiques de l'Iraq o l'Afganistan. Per això, s'inclina per repetir l'estratègia que va fer servir a Líbia o la seguida pel president Bill Clinton a Kosovo. Les dues accions militars es van fer sota el paraigua de l'OTAN.

Així s'imposaria un altre cop "el lideratge des de la línia de darrere" -una expressió que va utilitzar el 2011 un assessor d'Obama per descriure la intervenció que va provocar la caiguda del dictador libi, Muammar al-Gaddafi-. El president no ha pres encara cap decisió però cada cop es veu més forçat a intervenir-hi, ja que tot indica que Síria, amb el seu suposat atac químic, hauria traspassat la línia vermella que va marcar fa un any. Els analistes creuen que l'acció militar serà limitada, però alguns legisladors dels dos partits fa dies que exigeixen a Obama una resposta contundent al conflicte, ja que creuen que l'opció de no fer res perjudicarà la credibilitat dels Estats Units.

stats