Misc 25/06/2013

Set dies per l'arribada de les delegacions internacionals

M.r.c.
2 min

La tradició africana és poc donada a parlar de la mort d'un viu. I malgrat que el món està pendent de Nelson Mandela, Sud-àfrica és reticent i encara no s'han explicat com seran els actes fúnebres que seguiran al decés. Però tenint en compte que a la seva presa de possessió de la presidència, el 10 de maig del 1994, es van donar cita el nombre més alt de personalitats de la història després de l'enterrament del president John Fitzgerald Kennedy, tot fa pensar que el seu comiat no serà menys.

Fonts diplomàtiques han desvelat que el govern sud-africà només ha confirmat que entre la mort i els funerals passaran un mínim de set dies perquè les delegacions estrangeres puguin arribar còmodament. En principi es parlava que fins a Johannesburg hi anirien tots els presidents vius dels Estats Units, però divendres hi aterra Barack Obama en una visita oficial que el durà també al Senegal i Tanzània.

Comiat massiu

Gairebé es dóna ja per segur que al funeral de Mandela no hi faltaran mandataris en actiu o que van tenir relació amb ell, líders espirituals o d'associacions en favor de la pau, així com cantants i actors de primera fila. Cal recordar que l'organització de macroconcerts de Sting, Eurythmics i Steve Wonder durant la dècada dels 80 va ajudar a l'alliberament de Madiba i, per tant, a la fi de l'apartheid.

Mandela sempre havia dit que volia ser enterrat a Qunu, la petita localitat on es va criar i on es va retirar llargues temporades quan va deixar la presidència, el 1999. Allà ja fa temps que ho tenen tot preparat per atendre un gran esdeveniment i fa uns mesos es feien els últims retocs i neteges a carrers i s'enllestia la construcció d'una nova carretera.

Algunes fonts han apuntat que hi podria haver un gran comiat popular, possiblement a l'estadi de futbol on es va tancar el Mundial de futbol del 2010, prop de Soweto, el barri negre per excel·lència, símbol de la lluita antiracista.

stats