Misc 01/08/2013

Polèmica a l'Argentina per la difusió de vídeos de maquinistes dormint, llegint o jugant amb el mòbil

Els conductors pertanyen a la línia de Sarmiento, a Buenos Aires, on els accidents són freqüents. Els treballadors de la companyia de trens s'han declarat en vaga

Clara Roig Medina
2 min

BarcelonaEl ministre d'Interior i Transports d'Argentina, Florencio Randazzo, va fer públics ahir dimecres uns vídeos en què els conductors apareixen dormint, llegint o utilitzant el mòbil mentre el tren està en marxa. Els maquinistes pertanyen a la línia de Sarmiento, on el passat 13 de juny van xocar dos trens i van morir tres persones.

En un dels vídeos es mostra com el conductor, adormit, reacciona a l'avís del mecanisme de seguretat, que requereix una resposta humana perquè el tren no freni de forma automàtica. Arran de la publicació dels vídeos, el treballadors s'han declarat en vaga i han paralitzat la línia de Sarmiento, una de les més concorregudes de Buenos Aires, perquè se senten "discriminats".

"Les càmeres no salven vides, els frens sí"

El sistema ferroviari argentí es troba en mig d'una crisi profunda en la qual les irregularitats són paleses i els accidents comuns. Fa un mes, el govern va instal·lar càmeres de vigilància a les cabines dels trens després que es reconegués la responsabilitat del conductor en l'accident de Castelar. Llavors, la decisió va ser qüestionada pels sindicats, que van defensar que "les càmeres no salven vides, els frens sí".

Un nou protocol de seguretat

Ara, el ministre ha anunciat una sèrie de mesures per regular el treball dels maquinistes, com introduir controls aleatoris d'alcohol i drogues, tests d'ansietat, prohibir l'ús dels mòbils i requerir la renovació anual dels registres.

Els gremis dels ferrocarrils consideren que les mesures anunciades són "una cortina de fum per amagar deu anys de corrupció i ineficiència en la gestió ferroviària", com ha denunciat el líder de La Fraternitat, Omar Maturano. A més, un famós dirigent sindical de la línia de Sarmiento, el 'Pollo' Sobrero, ha assenyalat que "Randazzo està utilitzant fets puntuals per difamar tots els treballadors".

stats