Misc 20/06/2013

Sao Paulo i Rio fan marxa enrere i anuncien una baixada en el preu dels transports

Els augments han estat revocats, però les protestes continuen

Efe
2 min
Les protestes van començar la setmana passada a Sao Paulo

RioSao Paulo i Rio de Janeiro, les dues ciutats més grans del Brasil, han anunciat una reducció dels preus dels autobusos després de les protestes que han sacsejat els últims dies el país per l'augment de les tarifes del transport públic. Després de set dies de protestes a la major ciutat del país, l'alcalde de Sao Paulo, Fernando Haddad, ha anunciat la seva decisió de revocar l'augment; el mateix ha fet el de Rio de Janeiro. Però malgrat la marxa enrere, les protestes continuen.

Els alcaldes d'almenys una desena de ciutats brasileres, entre elles capitals importants com Recife i Porto Alegre, ja havien anunciat dimarts la reducció de les tarifes o la revocació dels decrets que van reajustar els passatges. Els anuncis són les respostes directes a les manifestacions que es registren des de la setmana passada a tot el país i que van ser convocades a les xarxes socials per moviments socials que al·leguen no ser representats per cap partit.

El Moviment Passada Lliure, l'impulsor inicial de les protestes a Sao Paulo per la pujada del valor dels bitllets de transport públic, ha celebrat la decisió de les autoritats de revocar aquest increment, però ha mantingut la crida a una nova mobilització aquest dijous. "El nostre objectiu ha estat aconseguit, però continuarem lluitant per la tarifa zero, ha dit Luiza Mandetta, una de les líders de l'organització.

Les protestes van començar la setmana passada a Sao Paulo, exclusivament contra la pujada de les tarifes de transport públic, però van afegir altres reivindicacions, com majors inversions en la salut i l'educació pública, i crítiques a les elevades despeses del Govern per organitzar esdeveniments com el Mundial de futbol de 2014.

Les manifestacions no han donat treva en els últims deu dies i aquest dimecres continuaven a la perifèria de Sao Paulo, als afores de Brasília i Rio de Janeiro, a Belo Horizonte i Fortalesa. Malgrat que majoritàriament han estat pacífiques, en algunes protestes s'han registrat incidents violents, protagonitzats per petits grups.

stats