Misc 21/08/2015

El Salvador pateix una onada de violència, amb més de 500 homicidis en el que va d'agost

El 18 d'agost va ser el dia més violent de la història recent del país, amb 43 assassinats en 24 hores, la majoria atribuïts a les bandes

Efe
2 min
El nombre d'homicidis s'ha elevat en els últims dies a El Salvador. / Reuters

El Salvador ha registrat 508 homicidis en el que portem de mes d'agost, 41 més que els de juliol i 10 més diaris que la mitjana de la resta de mesos d'aquest 2015, segons l'Institut de Medicina Legal (IML). El petit estat centreamericà és habitualment considerat com un país violent, però totes les alarmes han saltat en els últims dies per l'elevat nombre d'assassinats, que van assolir una xifra rècord el passat 18 d'agost amb 43 morts en 24 hores, el dia "més violent" de la història recent del país. De fet, del 17 al 19 d'agost es van acumular fins a 125 assassinats, segons xifres de la policia.

En el que portem de 2015, a El Salvador han tingut lloc 3.840 crims mortals, només 72 per sota dels que es van registrar en tot l'any 2014 sencer (3.912). La taxa diària d'assassinats s'ha situat aquest agost en 26,73, 10 homicidis més per dia que en tots els altres mesos de 2015. Si continua aquesta tendència, aquest podria ser l'any amb més assassinats des de 2009, quan El Salvador va ser considerat el país més violent del món, amb 4.382 homicidis.

Aquesta violència s'atribueix majoritàriament al fenomen de les bandes i els seus enfrontaments amb la policia del país. Només en un dia, diumenge passat, hi va haver fins a set enfrontaments violents entre els agents de seguretat i els membres d'aquestes colles, dels quals 11 van morir.

El govern d'El Salvador acusa les colles d'elevar els homicidis com una mesura de pressió per obligar-lo a negociar prebendes per als líders d'aquests grups empresonats.

El Salvador viu des de fa temps aclaparat per colles com els Mara Salvatrucha (MS13), Barrio 18 i d'altres més minoritàries que tenen la seva gènesi en els carrers dels Estats Units i que van ser formades per emigrants centreamericans que escapaven dels conflictes armats dels seus països.

stats