CONFLICTE REGIONAL
Misc 01/04/2014

Rússia redueix la pressió a la frontera ucraïnesa

Medvédev visita Crimea amb la meitat del govern i promet reformes econòmiques

Ana Lázaro
2 min
Washington ha demanat la retirada dels 20.000 soldats que Moscou manté a la frontera.

KíevMoscou va anunciar ahir la retirada del 15è batalló motoritzat de la frontera ucraïnesa. El moviment havia estat observat pel govern de Kíev, que va rebre la notícia amb un cert escepticisme. “Potser es tracta d’un moviment vinculat a la necessitat d’assegurar un relleu”, va escriure el ministeri de Defensa en un comunicat. Però també va apuntar la possibilitat que el gest estigués relacionat amb “les negociacions entre Rússia i els Estats Units”.

Serguei Lavrov, ministre d’Exteriors rus, i John Kerry, secretari d’Estat nord-americà, es van reunir diumenge durant quatre hores per buscar una solució a la crisi ucraïnesa. En principi no hi va haver acord i, al final de la trobada, Lavrov va explicar que mantenien “posicions divergents”. Però la principal exigència de Kerry era precisament la retirada dels 20.000 soldats que Moscou manté estacionats a la frontera. Una presència intimidatòria que fa viure la societat ucraïnesa sota la por permanent d’una invasió.

Les condicions de Moscou

Moscou també va posar les seves exigències sobre la taula. Lavrov va declarar que “la millor solució a la crisi” és canviar la Constitució ucraïnesa per anar cap a un estat federal en què les regions tindrien més poder. Un model que, segons els analistes, permetria a Moscou mantenir la seva influència política a Kíev a través de les regions russòfones.

Kerry va respondre que aquest tema només pot ser discutit en presència de les autoritats ucraïneses, que no van trigar a respondre. “Ara mateix no hi ha cap motiu per convertir Ucraïna en federació”, va declarar el president interí, Oleksandr Turtxinov. Però va reconèixer que era necessari donar més autonomia econòmica a les regions.

La idea també va ser rebutjada per Petro Porotxenko, el candidat a les eleccions presidencials que lidera tots els sondejos. “No acceptem cap guió que parli de federalització; no ho acceptarem i lluitarem contra qualsevol moviment separatista”, va declarar el magnat de la xocolata després d’haver rebut el support de Vitali Klitxkó. El campió mundial de boxa ha retirat la seva candidatura perquè considera que totes “les forces democràtiques” haurien d’unir-se al voltant d’un únic candidat per consolidar la victòria.

Moscou també va voler deixar clar que l’estatus de Crimea és inamovible. El primer ministre rus, Dmitri Medvédev, va visitar ahir la península per primer cop des de l’annexió i va declarar que el seu desenvolupament “és una prioritat d’estat”. Medvédev va desembarcar a Crimea amb la meitat del govern rus i va anunciar la creació d’una zona econòmica especial amb menys impostos per a les empreses per atreure inversions. Kíev considera la visita una “crua violació” de les lleis internacionals.

El ministre alemany de Finances compara Putin amb Hitler

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va voler desmarcar-se ahir de les declaracions del ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, que va comparar la invasió d’Adolf Hitler a Txecoslovàquia el 1938 amb la de Vladímir Putin a Crimea. “Tots ja coneixem això de la història -va dir Shäuble a un grup d’estudiants-. Aquests són els mètodes que Hitler va utilitzar per apoderar-se del Sudentenland”. El portaveu de Schäuble va negar després que hagués fet aquesta comparació. Al seu torn, Berlín va valorar ahir positivament la retirada de les tropes russes de la frontera.

stats