POLS SOCIAL
Misc 23/06/2013

Rousseff intenta calmar els ànims

La presidenta del Brasil promet invertir més en transport i educació, però no atura les protestes

S. Romero / W. Neuman
3 min

The New York Times / São PauloAmb ciutats arreu del país abocades a les protestes més importants en dècades, la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, va convocar una reunió d'emergència amb els seus assessors dissabte a la matinada i va anunciar que intentarà aplicar mesures per solucionar alguns dels problemes a l'origen de les manifestacions, incloent-hi una revisió del sistema de transport públic i un fons d'inversió en educació provinent de beneficis del petroli.

Però algunes de les seves ambicioses propostes ja les havia presentat abans i havia vist com s'esvaïen davant la resistència de governadors estatals que necessiten els beneficis dels hidrocarburs per fer quadrar pressupostos. El seu marge de moviment està en dubte des d'aleshores.

Les propostes coincideixen amb una sèrie de petites mesures presentades pel govern, com injectar nous fons per impulsar el sistema de transport o la promesa de perseguir la corrupció entre la classe política. "El Brasil ha lluitat molt per esdevenir un país democràtic i està lluitant molt per convertir-se en un país més just", va dir Rousseff.

En una mostra d'autoritat, la presidenta i altres membres del govern també van carregar contra la creixent violència entre alguns dels manifestants, denunciant atacs recents contra edificis governamentals, reconeixent la seva preocupació per la visita del Papa al Brasil a finals del mes vinent i, en paraules d'almenys un dels homes de la presidenta, amenaçant de desplegar l'exèrcit als carrers si les manifestacions se segueixen intensificant. "Us ho garanteixo, mantindrem l'ordre", va dir Rousseff.

Més d'un milió de persones van manifestar-se ahir en desenes de ciutats per atacar l'actitud governamental en un ampli ventall d'assumptes, des de la corrupció política fins a l'alt cost de la vida passant pels milions de dòlars destinats a construir estadis per a la Copa del Món del 2014 i els Jocs Olímpics del 2016 en un país on la pobresa és generalitzada i l'educació pública està en ruïnes.

Però mentre molts dels protestants han manifestat les seves preocupacions pacíficament -fins i tot amb alegria en alguns moments, cantant i celebrant el que anomenen un desvetllament en massa-, un subconjunt violent ha assaltat edificis públics, ha provocat incendis i ha destrossat parades d'autobús, semàfors i caixers automàtics.

A Rio de Janeiro, José Mariano Beltrame, cap de les polítiques de seguretat de la ciutat, va dir que si els disturbis s'intensificaven, podria demanar a l'exèrcit que incrementés el nombre de patrulles en diverses zones de la ciutat per "protegir la integritat dels ciutadans i de la propietat pública i privada".

La visita del Papa, en perill

Amb la preocupació pel gir violent d'alguns manifestants n'hi va haver prou perquè Gilberto Carvalho, un dels principals assessors de la presidenta, reconegués que podria afectar la visita del papa Francesc al Brasil a finals de juliol.

"Hi ha complicacions i estem preocupats", va dir als periodistes des de Brasília, la capital. "La situació evoluciona tan de pressa que no podem preveure què passarà".

Les manifestacions segueixen fent tremolar moltes ciutats. A São Paulo, la ciutat més gran del país, els manifestants bloquejaven ahir les carreteres que portaven a l'aeroport i milers de persones es congregaven a la plaça del centre per protestar contra la mesura que té el suport de legisladors conservadors, coneguda com la cura homosexual , que permetria als psicòlegs tractar l'homosexualitat com una malaltia mental.

Les manifestacions segueixen a São Paulo tot i que un dels principals grups al darrere de les primeres protestes va dir que no convocaria més marxes a la gran metròpoli. El grup indicava que havia guanyat les concessions que havia exigit en matèria de tarifes al transport públic i que el preocupava que alguns membres de formacions aliades -com ara partits polítics d'esquerra o moviments socials- fossin assenyalats i apallissats en les manifestacions.

"Hem guanyat la batalla, de manera que ens prendrem un temps per pensar què fem després", va dir Rafael Siqueira, membre del grup Passe Livre, que ha aconseguit que el govern tirés enrere la seva intenció d'augmentar el preu dels busos.

"No n'hi ha prou"

Mentre les protestes seguien, el banc de desenvolupament nacional, conegut com a BNDES, va anunciar divendres que havia aprovat un préstec de més de mil milions de dòlars per ampliar la línia de metro de São Paulo, la ciutat on l'increment en el preu del bus va incendiar les primeres protestes. I a Brasília, el ministeri de Finances va dir que havia creat la figura d'un inspector que revisaria les acusacions de corrupció, un dels principals problemes que ha fet sortir tanta gent al carrer. Però la majoria dels manifestants diuen que no n'hi ha prou amb aquestes mesures per solucionar els problemes.

"Ens han promès moltes coses durant molts anys, però no va més enllà d'això", deia la Jeniffer Novaez, una fisioterapeuta de 18 anys. "No sé si entenen el que està passant realment, però ja fa massa temps que dura i n'estem tips. Ho volem tot i ho volem ara. I ells només ens volen fer callar", sentencia.

stats