Misc 28/06/2013

El Regne Unit podria ser el primer país del món a criar nens amb l'ADN de tres pares

El govern britànic podria legislar a favor d'un tractament de fecundació 'in vitro' (FIV) que utilitza material genètic de tres persones diferents per evitar malalties

2 min
El nou procediment analitza els 285 gens alhora amb una nova tecnologia desenvolupada per l'empresa Sistemas Genómicos i en la qual han participat investigadors de l'IDIBELL i de Can Ruti.

El govern britànic ha donat llum verda a un revolucionari i controvertit tractament de fecundació 'in vitro' (FIV) que utilitza l'ADN de tres persones i està destinat a impedir el desenvolupament de malalties mitocondrials. Londres confia a elaborar un esborrany de llei a finals d'any perquè el tractament pugui ser ofert a les parelles d'aquí a dos anys, cosa que convertiria el Regne Unit en el primer país del món que aplica aquesta tècnica.

La prova, desenvolupada per experts de la Universitat de Newcastle, rep el nom de transferència de mitocondri i consisteix en una modificació genètica de l'embrió en incorporar una petita part de l'ADN d'un tercer donant sa. Els científics estimen que una de cada 6.500 persones neix amb un desordre mitocondrial que aquesta tècnica podria ajudar a reduir.

La metgessa assessora del govern, Sally Davies, s'ha mostrat a favor de posar en marxa aquest tractament "al més aviat possible". Davies ha assenyalat a la premsa que les malalties mitocondrials han tingut un "impacte devastador" en les famílies, ja que hi ha gent que ha hagut de viure amb aquests desordres, que són passats de la mare al nadó.

Abans que el govern donés llum verda a aquesta tècnica, que haurà de ser aprovada pel Parlament, l'Autoritat de Fertilització Humana i Embriologia (HFEA, sigles en anglès) va dur a terme una enquesta entre la població i va concloure que hi ha un suport bastant ampli per dur a terme aquest tractament.

El professor Doug Turnbull, que va encapçalar la investigació en aquest camp, ha dit que aquesta és una "notícia excel·lent per a les famílies amb malalties mitocondrials" ja que això "facilita a les dones que tenen aquests gens defectuosos més possibilitats de reproducció i l'oportunitat de tenir nens sense malaltia mitocondrial".

No obstant això, la prova ha rebut crítiques d'alguns grups que consideren que hi ha un risc de caure en el "disseny de nadons". La portaveu del Centre Cristià de Bioètica, Helen Watt, va criticar el tractament perquè considera que es crea un embrió amb "diferents parts". "Ser pare és rebre nens de manera incondicional. No es tracta de fabricar o controlar. Les parelles que no volen córrer el risc de passar [als bebès] la malaltia mitocondrial poden considerar alternatives ètiques com l'adopció, que són preferibles a una tècnica perillosa d'enginyeria genètica", ha afegit Watt.

stats