Rússia
Misc 14/06/2013

El Regne Unit deporta una periodista russa crítica amb el Kremlin

Oksana Chelysheva ha estat detinguda a l'aeroport de Stansted, camí d'Irlanda del Nord, on havia de participar en una conferència sobre Txetxènia. La periodista ha estat enviada a Finlàndia, on viu des que va fugir de Rússia fa sis anys

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Oksana Chelysheva / Maris Morkanis

BarcelonaUna periodista russa coneguda per la seva posició crítica amb el Kremlin ha sigut deportada aquest divendres abans d'arribar a Derry, on havia de participar en una conferència sobre Txetxènia. Oksana Chelysheva ha sigut detinguda a l'aeroport de Stansted durant sis hores, segons expliquen diversos mitjans locals nord-irlandesos i com ella mateixa ha confirmat a Twitter.

Els organitzadors de la conferència 'Poisonous Legacies' (Llegats Verinosos) s'han qüestionat ràpidament si la deportació està relacionada amb el fet que el president de Rússia, Vladímir Putin, arribarà aviat a Co Fermanagh, a Irlanda del Nord, on la setmana vinent se celebra la cimera del G-8.

"Per què no l'han deixada entrar? Ens preguntem per què una periodista guanyadora de premis i reconeguda per Amnistia Internacional no pot accedir al país", ha dit a mitjans locals l'organitzador de la conferència, Paul O'Connor. "Ara tindrem buida la cadira d'algú que havia de venir a parlar-nos de la situació a Txetxènia, això no dóna una bona imatge", subratllava.

Chelysheva, que va fugir de Rússia i viu a Hèlsinki des de fa sis anys i que no pot tornar al seu país, és coneguda per la seva tasca de denúncia contra els crims no jutjats del conflicte txetxè, així com contra la situació actual al nord del Caucas i les violacions dels drets humans i civils sota la presidència de Putin.

Espanya també va tancar-li les portes

No és la primera vegada que Chelysheva té problemes per fer conferències, tot i que aquesta és la primera vegada que la deporten. En una entrevista amb l'ARA on detallava la seva història, explicava com Espanya també li va tancar les portes: "La primera vegada que van prohibir-me participar en una conferència a Europa va ser cosa de Madrid. Era una trobada d'alt nivell a Viena sobre víctimes del terrorisme. Vam saber que Espanya havia acordat amb Rússia no convidar-m'hi. Poc temps després vaig anar a Madrid per reunir-me amb Miguel Ángel Moratinos, aleshores ministre d'Exteriors. En privat, em va demanar perdó i va suplicar que no expliqués que s'havien aliat amb Moscou".

stats