Misc 16/06/2013

Ray Krone: "Mentre parlem estan condemnant gent innocent"

M.f.f.
2 min
Ray Krone va visitar Barcelona fa una setmana  convidat per Amnistia Internacional.

Va ser la persona número 100 exonerada de la pena de mort als Estats Units. Després de deu anys de presó i tres al corredor de la mort, una prova d'ADN va demostrar que Ray Krone era innocent. Ara treballa com a portaveu de Witness to Innocence, una associació d'exonerats que pressiona per abolir la pena capital als EUA.

Era innocent, però el sistema no el va protegir.

Em vaig adonar que als Estats Units hi ha un sistema que només depèn de la teva sort, de quina zona provens, de la fiscalia que et toca i la defensa que esculls. Perquè no estem parlant de justícia: es tracta d'un sistema desigual, ple d'interessos, que no té en compte la veritat. I als 35 anys em va caure la bena dels ulls! Fins llavors creia en la pena de mort.

¿El veritable assassí del seu cas està condemnat a la pena capital?

No, i tampoc ho desitjaria. Ell és l'exemple d'un sistema que no és igual i que funciona per les regles del regateig i l'aposta. És simplement com jugues el joc. Ell tenia experiència en el sistema -ja havia estat a la presó per agressió sexual i assassinat- i va pactar amb la fiscalia confessar a canvi d'una reducció de la pena. Mai sortirà de la presó.

¿Creu que hi ha molta gent innocent al corredor de la mort?

Absolutament. Mentre parlem estan condemnant gent innocent. I crec que la culpa en gran part és de la fiscalia. Hi ha una cursa entre fiscals per guanyar casos, com si fos una competició esportiva. Necessiten guanyar per fer carrera. No es tracta de fer justícia, sinó de condemnar.

Què n'opina de la nova llei de Florida?

Els seus arguments són que els presos passen massa temps al corredor de la mort gràcies a les apel·lacions, i mentrestant les famílies afectades pateixen. Diuen que amb aquesta llei tranquil·litzaran els ciutadans. Però també busquen silenciar els seus errors. Si no hi ha temps per apel·lar, i un cop mort el pres destrueixes els documents del cas, acabes amb les estadístiques de les exoneracions, que avergonyeixen la fiscalia i tot el sistema. Confio que la llei topi amb els tribunals federals.

stats