CIMERA A IRLANDA DEL NORD
Misc 19/06/2013

Putin s'imposa al G-8 i blinda el president sirià

El president rus rebaixa la duresa del clam internacional contra Damasc

Daniel Postico
3 min
FOTO DE FAMÍLIA 
 Els líders del G-8 es van retratar ahir, l'última jornada de la seva reunió a Irlanda del Nord, amb el Lough Erne  de fons.

LondresTal com es preveia, els països que van participar en la cimera del G-8 no van aconseguir convèncer el president rus, Vladímir Putin, perquè acceptés les mesures que proposaven per acabar amb la guerra civil a Síria i apartar del poder el president sirià, Baixar al-Assad. D'una banda hi havia els Estats Units, el Regne Unit i cinc països més, que proposaven fixar una zona d'exclusió aèria per a l'exèrcit d'Al-Assad i armar els rebels. D'altra banda, una isolada Rússia, principal aliada de Síria, que no estava disposada a cedir ni un sol centímetre.

El primer ministre britànic, David Cameron, l'amfitrió de la reunió, que es va celebrar ahir i dilluns a la localitat nord-irlandesa d'Enniskillen, tenia clar que era pràcticament impossible acostar posicions, així que es va haver de conformar a arrencar un acord de mínims que consisteix a celebrar una reunió a la ciutat suïssa de Ginebra per iniciar el procés de pau. No hi ha data encara per a una trobada que val a dir que fa un mes ja es va decidir que se celebraria.

En el document final, integrat per set punts, es proposa també la creació d'un òrgan de govern de transició amb poder executiu per després de la guerra. La declaració no fa cap referència, però, al rol d'Al-Assad. Obama pretenia deixar-lo fora del futur polític del país, però s'ha trobat amb l'oposició de ferro de Putin. Un portaveu de la delegació russa va deixar clar ahir que, en la reunió de Ginebra, les dues parts del conflicte sirià representades serien les que escollissin els seus delegats i les que decidirien el rol d'Al-Assad en el futur, sense la mediació de cap país exterior. "El govern de transició s'hauria de formar a partir del consens mutu", diu el document.

Un altre dels punts desaprova "qualsevol ús d'armes químiques a Síria", al·ludeix a la necessitat de fer una investigació però no condemna l'ús que n'ha fet el règim, com van intentar els EUA, el Regne Unit i França. El document també insta els representants del règim de Damasc i dels rebels a la reunió de Ginebra "que es comprometin a destruir i expulsar de Síria totes les organitzacions i individus afiliats a Al-Qaida o a qualsevol altre actor no estatal vinculat al terrorisme".

Més ajuda humanitària

També es va acordar contribuir en 1.500 milions de dòlars en ajuda humanitària, una quantitat que se sumaria als 300 milions ja entregats pels EUA i que es destinaria principalment a atendre els refugiats que fugen del país i d'una guerra que ja ha provocat almenys 93.000 morts, segons l'ONU. En el discurs final de la cimera, David Cameron va destacar el fet que els líders reunits van aconseguir "superar diferències fonamentals" per arribar a un acord. "Tots compartim un interès vital perquè s'acabi el conflicte", va dir.

Els líders dels països del G-8 (els Estats Units, el Regne Unit, França, Itàlia, el Canadà, el Japó, Alemanya i Rússia) van discutir les possibles solucions al conflicte sirià durant el sopar de treball de dilluns. Abans s'havien fet múltiples reunions amb Obama i Putin per separat. Els EUA i Rússia són els dos actors claus per acabar amb la guerra, que ja fa dos anys que dura.

La poca contundència del document final permet que qualsevol dels dos bàndols, tant Rússia com la resta del G-8, puguin atribuir-se el triomf diplomàtic en la cimera. En unes declaracions després de la reunió, Putin va dir que no s'havia sentit "aïllat" a Enniskillen, tot i la confrontació amb els altres líders.

Cameron va demanar "que s'aprengui la lliçó de l'Iraq", creant institucions d'estat fortes a la Síria post Al-Assad. "És important enviar el missatge als sirians que hi haurà un estat que funcioni un cop Al-Assad hagi marxat", va afegir. Sens dubte, Síria va ser l'ombra d'una cimera històrica en què van destacar el compromís per combatre els paradisos fiscals i l'acord de lliure comerç entre la UE i els EUA.

stats