ESPIONATGE A INTERNET
Misc 26/06/2013

Putin descarta extradir Snowden als Estats Units

El president rus confirma que l'extècnic de la NSA i la CIA està refugiat en una zona de trànsit a l'aeroport de Moscou

D.m. Herszenhorn / P. Baker
3 min

The New York Times / Moscou.El president rus, Vladímir Putin, va fer ahir la primera confirmació oficial en tres dies sobre la situació d'Edward Snowden, el fugitiu buscat per la justícia nord-americana per haver destapat el programa d'espionatge a internet de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA). Putin va confirmar que Snowden és a l'àrea de trànsit internacional de l'aeroport de Xeremetievo de Moscou, on va arribar diumenge en un vol provinent de Hong Kong.

En una roda de premsa durant una visita a Finlàndia, el president rus va descartar enviar Snowden cap als EUA, ja que no hi ha cap acord "rellevant" d'extradició entre els dos països. "És un home lliure, no ha comès cap crim en territori rus", va afirmar Putin, sense detallar a quin país es podria dirigir ara Snowden. "Com més aviat decideixi on vol anar, millor per a nosaltres i per a ell", va concloure el president rus, que també va assegurar que els serveis de seguretat russos "no estan en contacte amb ell i no ho estaran", tot i el botí de documents confidencials sobre els EUA que porta a sobre.

Putin va parlar unes hores després que el ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, carregués contra les pretensions de Washington, que reclama Snowden per jutjar-lo. L'extècnic de la NSA i la CIA ha aconseguir escapolir-se -fins ara- de les urpes dels EUA en una mena de cursa contrarellotge que enlluerna el món i evidencia el límits del poder del gegant nord-americà i les tenses relacions que mantenen Washington, Moscou i Pequín.

Dilluns, alts càrrecs de l'administració nord-americana, incloent-hi el secretari d'Estat, John Kerry, van atacar amb una força inusual la Xina per haver permès que Snowden fugís de Hong Kong; Rússia per haver-li facilitat el trànsit aeri, i l'Equador perquè està considerant la petició d'asil polític. La Xina va rebutjar les crítiques, que va considerar "sense fonament", mentre que des de Rússia es va assegurar que Snowden havia triat ell tot sol l'itinerari, i que s'havien assabentat "per la premsa" que havia aterrat a Moscou. "És inacceptable que se'ns acusi de violar les lleis dels EUA o de teixir un complot", va dir Lavrov.

Però els EUA van rebaixar ahir el to desafiador de les últimes hores i la Casa Blanca va tornar a reclamar la repatriació "immediata" d'Edward Snowden, ja que hi ha una "base legal clara". "És cert que no tenim un acord d'extradició, però sí una estreta cooperació en matèria legal, sobretot després dels atemptats de Boston", va afirmar una assessora d'Obama. També John Kerry va semblar que afluixava quan va assegurar que no buscava cap confrontació: "No estem donant ordres, només demanem una extradició com moltes altres".

Preocupació per més filtracions

Els oficials d'intel·ligència dels EUA estan molt preocupats per si Edward Snowden decideix fer públics nous documents sobre el funcionament intern de la NSA o per si es dóna la circumstància que els informes cauen en mans de serveis d'espionatge estrangers, amb el consentiment de Snowden o sense. Diferents experts tècnics han analitzat exhaustivament el rastre que va deixar Snowden en el sistema informàtic de la NSA per determinar a què va tenir accés com a administrador de sistemes de l'empresa Booz Allen Hamilton, subcontractada pel govern dels EUA.

El diari South China Morning Post va informar dilluns a la nit a la seva web que en una entrevista Snowden va dir que havia entrat a treballar a Booz Allen amb l'objectiu específic de recopilar el màxim d'informació sobre el programa secret de la NSA i fer-lo públic.

Per la seva banda, Glenn Greenwald, columnista del The Guardian , va afirmar que Snowden li va donar milers de documents i que només n'havia publicat una petita part. Molts no deuen tenir cap interès per al gran públic, però podrien tenir molt de valor en mans d'un servei d'intel·ligència estranger, ja que permetrien fer-se una idea clara de les capacitats de la NSA i de com evadir el seu control, segons alguns funcionaris que coneixen els dossiers.

stats