Misc 25/04/2014

Un Portugal en crisi celebra amb entusiasme nostàlgic el 40è aniversari de la Revolució dels Clavells

El 25 d'abril del 1974 els militars demòcrates feien caure el règim instaurat per Salazar al ritme de la cançó 'Grândola Vila Morena'

Efe
3 min

LisboaEl 40è aniversari de la Revolució dels Clavells monopolitza l'actualitat des de fa setmanes a Portugal, on s'està aprofitant l'efemèride per fer balanç del camí recorregut en democràcia pel país.

"No ho hem de celebrar el mateix dia, perquè l'endemà ja no és notícia. S'ha de celebrar qualsevol efemèride un dia abans, per això, el 24 d'abril és una bona datar per fer-ho", manifestava aquest dijous el president de la Comissió Europea, el portuguès José Manuel Durão Barroso.

El senyal: una cançó, un himne

De fet, l'efemèride s'està celebrant al país des de fa setmanes amb la publicació de desenes de llibres, conferències i exposicions sobre aquell cop d'estat dels militars demòcrates que van sortir al carrer la mitjanit del 24 al 25 d'abril de 1974, quan van sentir a la ràdio la cançó 'Grândola Vila Morena', de Zeca Afonso, el senyal acordat per donar el tret de sortida al moviment per fer caure la dictadura militar que controlava el país des de 50 anys enrere.

Pel president de la Comissió Europea el llegat de la revolució és innegable: "Va ajudar Portugal a sortir d'una situació de subdesenvolupament. El país va progressar molt. És cert que avui tenim molts problemes encara, el més gran dels quals és l'atur, però també és veritat que el país és molt més modern, molt més fort, molt més pròsper", assegura Durão Barroso, que va ser primer ministre de Portugal entre el 2002 i el 2004.

Segons el dirigent conservador, l'essencial és que Portugal va conquerir amb aquell moviment "la llibertat" després de viure gairebé 50 anys en règim António d'Oliveira Salazar.

Els homes de la 'troica' passen desapercebuts

Per això, el 25 d'abril és objecte també d'una gran atenció als mitjans de comunicació del país, tanta que fins i tot ha relegat a un segon pla notícies rellevants, que marquen la situació difícil en què es troba Portugal, com el començament de l'última visita de la 'troica' de la UE abans de sortir del seu programa d'assistència financera.

S'han publicat suplements que recorden el que va passar fa 40 anys en diaris i revistes i hi ha programes especials a la ràdio i la televisió.

Polèmica per Vasco Lourenço

I no hi falta la polèmica. Perquè en la majoria d'actes i en els mitjans es destaca el paper especial que van tenir en la revolució el coronel Vasco Lourenço i l'històric dirigent socialista Mário Soares, que han participat en nombroses xerrades, debats i fòrums. Però l'Associació 25 d'Abril –que aplega alguns dels militars que van participar en el cop d'estat– és enmig d'una polèmica agra per la decisió de no prendre part en els actes oficials que se celebraran aquest divendres al Parlament. Han rebutjat la invitació de la presidenta del Parlament, Assunçao Esteves, perquè s'ha desestimat que Lourenço intervingui en els parlaments de l'acte. En canvi, sí que parlaran els portaveus de tots els grups parlamentaris i el cap d'Estat, Aníbal Cavaco Silva , en un acte carregat de simbolisme.

Al carrer, també se celebraran marxes i concentracions en diferents punts del país. A Lisboa, un acte homenatjarà Fernando Salgueiro Maia, considerat l'heroi militar de la revolució perquè va ser el que va aconseguir la rendició oficial del llavors primer ministre –hereu del dictador Salazar–, Marcello Caetano.

A la capital tornarà a repetir-se la tradicional Cursa de la Llibertat, que celebra la seva 37a edició amb l'objectiu de reunir a milers de corredors per commemorar la data fent esport

I és especialment cridaner l'elevat nombre d'obres publicades per les editorials portugueses centrades en la Revolució dels Clavells. L'abundància de títols sobre el 25 d' Abril reflecteix que l'interès entre els portuguesos pel que va passar llavors segueix viu 40 anys després. I que el debat entre els qui defensen com es va dur a terme el procés democratitzador i els que lamenten l'actual situació que viu Portugal continua més vigent que mai.

stats