POTÈNCIA EMERGENT
Misc 30/08/2013

Pequín vol enviar una sonda a la Lluna a finals d'any

La Xina busca fer-se un lloc en la cursa de l'espai i intentarà fer aterrar al satèl·lit una nau no tripulada

Chris Buckley
2 min
Tres persones fent fotografies de la Lluna des d'un gratacel a Xangai.

The New York Times / Hong Kong.La Xina planeja enviar una sonda no tripulada a la Lluna a finals del 2013, un pas endavant en la seva intenció de fer-se un lloc en la cursa per l'espai, segons va anunciar ahir l'Administració Estatal de Ciència i Tecnologia del país a través de l'agència oficial, Xinhua.

El coet per fer el llançament i altres components de la sonda lunar Chang'e 3 -batejada en honor a una deessa que segons la mitologia xinesa va volar fins a la Lluna- ja han estat muntats i provats, segons va informar l'agència, que citava una reunió del programa d'exploració lunar xinès."La missió Chang'e 3 serà el nostre primer aterratge a l'espai", va dir ahir el cap del programa d'exploració lunar, Ma Xingrui. "La tecnologia és complicada, amb riscos extrems i una responsabilitat enorme", va dir a Xinhua.

Fins ara la Xina ha llançat dues operacions lunars, el 2007 i el 2010. En els dos casos els satèl·lits artificials van orbitar durant mesos al voltant de la Lluna, recollint imatges i informació, i un cop acabada la missió van estavellar-se, tal com estava previst.

Pequín dóna molta importància a aconseguir una presència permanent a l'espai per consolidar el seu ascens com a potència internacional. Aquest any ha enviat tres astronautes en òrbita durant quinze dies en una missió que incloïa exercicis d'acoblament, un entrenament necessari per construir i mantenir una estació espacial habitable. La Xina va enviar el seu primer astronauta a l'espai el 2003. Els plans de futur de Pequín inclouen enviar una quarta sonda lunar el 2015 i una altra el 2017 (la primera que volen fer tornar a la Terra). Els científics xinesos han especulat amb la possibilitat d'enviar un home a la Lluna el 2020, una fita que els Estats Units van assolir el 1969. La URSS va enviar el primer home a l'espai el 1961.

Inquietud al Pentàgon

Pequín encara està lluny d'atrapar Washington i Moscou, però tot i que la Xina garanteix que el seu programa espacial té finalitats pacífiques, el Pentàgon s'ha mostrat preocupat per l'embranzida que els xinesos estan agafant a l'espai.

stats