RESPOSTA A AL-ASSAD
Misc 25/08/2013

Obama topa amb la seva línia vermella a Síria

La massacre obliga els Estats Units a buscar una resposta al conflicte

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
RETORN A WASHINGTON  Obama va tornar divendres i es va reunir ahir amb els assessors en seguretat nacional.

BarcelonaEl president dels Estats Units ha topat de ple amb la línia vermella que va traçar fa justament un any en la guerra a Síria: si el règim de Baixar al-Assad utilitzava armes químiques es veuria obligat a respondre amb una acció militar. I la massacre de dimecres a Damasc l'obliga a deixar de contemporitzar si realment es confirma que les forces governamentals van utilitzar un agent químic, tal com apunten Metges sense Fronteres i els testimonis consultats per l'ARA. Amb aquesta finalitat, Barack Obama va reunir-se ahir a la Casa Blanca amb el seu equip de Seguretat Nacional per debatre una resposta a l'atac, que hauria fet 1.300 morts. Posteriorment, va compartir les opcions que hi ha damunt la taula amb el primer ministre britànic, David Cameron.

"Tenim un ampli ventall d'opcions, i actuarem de manera molt deliberada; per tant, estem prenent les decisions tenint en compte els nostres interessos nacionals i avaluant com poden avançar els nostres objectius a Síria -va dir amb cautela un funcionari de la Casa Blanca després de la reunió-. Un cop verifiquem els fets, el president prendrà un decisió ben informada sobre com respondre-hi".

Moviments al Mediterrani

Prudència, doncs, per sobre de tot. Una premissa que va deixar clara divendres Obama en una entrevista a la CNN en què va voler precisar que "la idea que els Estats Units poden resoldre un problema sectari i complex és exagerada". Però poques hores després Washington feia un petit gest d'advertència a Al-Assad i el secretari de Defensa nord-americà, Chuck Hagel, suggeria la possibilitat que els EUA estiguin posicionant les seves forces navals perquè puguin ajudar a posar en marxa les decisions del president. "Defensa té la responsabilitat de facilitar al president les opcions per a totes la contingències", va matisar Hagel, camí d'una visita a Malàisia.

Una font de Defensa va anunciar que la marina nord-americana deixarà al Mediterrani un quart vaixell de guerra que estava previst que tornés a la base de Norfolk, a l'estat de Virgínia. Es tracta del USS Mahan , un vaixell armat amb míssils Tomahawk que ha disparat tant a l'Afganistan com a l'Iraq i Líbia, i que podria dur a terme els atacs selectius contra arsenals del règim d'Al-Assad que alguns assessors d'Obama han sospesat.

El petit gest de la marina se suma als jets F-16 i els míssils Patriot que Washington ja té a Jordània, a més de considerar proveir Amman d'avions de vigilància per controlar la seva frontera amb Síria, per on ja han creuat dos milions de refugiats.

"Una bola de foc"

I serà a Amman on està previst que es reuneixin els caps militars de deu països -Estats Units, Regne Unit, França, Alemanya, Canadà, Itàlia, Turquia, l'Aràbia Saudita i Qatar- "els pròxims dies" per abordar la crisi a Síria. Tot i haver programat la trobada ja al juny -serà la tercera d'aquest any-, es preveu que l'agenda abordi ara, essencialment, la massacre a Damasc. "Tots estem esperant els americans i que decideixin què volen fer", deia ahir una font comunitària de defensa a Reuters. Tant Ankara com París i Londres ja han acusat el règim d'Al-Assad directament d'una matança amb armes químiques.

En un missatge a la televisió estatal siriana, el règim va continuar amb la seva campanya per culpabilitzar l'oposició de l'atac de dimecres -amb el suport del nou president iranià, que va denunciar l'ús d'armes químiques a Síria per part de l'oposició-. El canal estatal va informar que els soldats del règim havien trobat agents químics en túnels rebels al barri de Jobar, al suburbi de Damasc atacat, i que alguns soldats s'estaven asfixiant. Hores després, el ministre d'Informació, Omran al-Zubi, va assegurar que un atac internacional a Síria seria "una bola de foc que encendria tot el Pròxim Orient".

Pressió de l'ONU a Damasc

Del que no va informar va ser de l'arribada a Damasc de la cap de desarmament de les Nacions Unides, Angela Kane, que té com a objectiu pressionar Al-Assad i demanar-li que deixi els investigadors que ja són a la zona -a només 15 minuts de la massacre- investigar el suburbi de Ghouta, la zona afectada per l'atac. "Cal fer un estudi immediat, exhaustiu i imparcial", va insistir Kane.

Una fina línia

Davant el poc marge de l'ONU a Síria, la pilota sembla haver caigut sobre la teulada de la Casa Blanca, a l'espera que anunciï una resposta. "Un president no es pot permetre el luxe de ser selectiu quan traça línies vermelles si vol que el respectin", escrivia dijous Richard N. Haass, president del Council on Foreign Relations. "Però al Pròxim Orient l'enemic del teu enemic pot ser encara el teu enemic", advertia.

stats