Internacional 24/08/2013

Obama es mostra prudent i Putin se suma a la pressió

El Regne Unit acusa Baixar al-Assad de la massacre

Núria Ferragutcasas
2 min

WashingtonAra fa un any el president dels Estats Units, Barack Obama, va advertir al règim de Baixar al-Assad que l'ús d'armes químiques contra el poble sirià significaria travessar una "línia vermella" i canviaria la seva equació sobre una possible intervenció militar. Tot i així, els indicis d'un atac químic en la massacre de dimecres passat -que segons els rebels va causar 1.300 morts- no ha canviat la posició d'extrema cautela que Washington ha mantingut des de l'inici del conflicte el març del 2011.

Obama va reconèixer ahir en una entrevista a la cadena CNN que les informacions sobre el presumpte atac químic prop de Damasc són "un succés important que provoca una greu preocupació", però va avisar del cost d'una acció militar del seu país. "La situació de Síria és molt difícil, i la idea que els EUA poden resoldre un problema sectari i complex és exagerada", va assegurar el president, que va demanar prudència als que volen una intervenció militar i els va recordar que el seu país continua en guerra a l'Afganistan.

"N'hi ha que demanen una acció immediata, però això pot tenir com a resultat situacions molt difícils i ens pot arrossegar a intervencions molt costoses que en realitat alimenten més ressentiment a la regió", va dir Obama, fent una referència velada a la Guerra de l'Iraq. D'altra banda, es va mostrar contrari a una intervenció militar sense una ordre de les Nacions Unides: "Hi ha regles de les relacions internacionals que hem de tenir en compte".

El president va explicar que el seu país continua recollint informació sobre el suposat ús d'armes químiques i treballa amb l'ONU per millorar l'accés dels seus inspectors a la zona. De totes maneres, va admetre que la situació de Síria és "problemàtica" i que, si es confirma la denúncia dels rebels, "afectaria alguns assumptes centrals de la seguretat nacional i la necessitat de protegir" els seus aliats a la regió.

El dia abans de les declaracions d'Obama els experts del departament d'Estat, del Pentàgon i dels serveis d'intel·ligència es van reunir tres hores per avaluar diverses respostes militars a la crisi de Síria, tot i que segons The New York Times no es va arribar a cap acord. Grups rebels entrenats pels EUA s'haurien traslladat cap al sud del país per combatre les tropes d'Al-Assad, segons va revelar ahir el diari francès Le Figaro .

Rússia demana investigar

Rússia va canviar ahir d'opinió després de vetar una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU per investigar l'última massacre de Síria. Moscou va cridar al règim d'Al-Assad a cooperar amb els experts de les Nacions Unides que són des de diumenge al país per examinar el possible ús d'armes químiques. Segons el ministeri d'Exteriors rus, el seu país i els EUA han acordat la necessitat d'una investigació independent i objectiva. Des de l'inici de la guerra civil, Rússia ha estat l'aliat més fort de Baixar al-Assad.

D'altra banda, el Regne Unit va tenir una resposta més contundent i va assenyalar Damasc. "Creiem que es tracta d'un atac a gran escala amb armament químic del règim de Baixar al-Assad", va afirmar William Hague, cap de la diplomàcia britànica, que va subratllar que ara la seva "prioritat" és aconseguir que un equip d'inspectors de l'ONU tingui accés al lloc de la matança.

stats