ESTATS UNITS
Misc 04/08/2015

Obama: “El canvi climàtic és la gran amenaça per al futur”

La Casa Blanca presenta un pla ambiciós per reduir les emissions

Núria Ferragutcasas
4 min
Obama va presentar el seu Pla d’Energia Neta en un acte a la Casa Blanca,  en què va demostrar que vol que la lluita contra el canvi climàtic sigui una marca del seu llegat.

Washington“Som la primera generació a sentir l’impacte del canvi climàtic i l’última generació que pot fer alguna cosa per frenar-lo”, va afirmar ahir el president dels Estats Units, Barack Obama, que creu que cal actuar amb sentit d’urgència davant “la principal amenaça” per al futur.

El mandatari nord-americà va presentar des de la Casa Blanca un pla ambiciós per reduir les emissions de diòxid de carboni de les centrals elèctriques del país un 32% el 2030 respecte als nivells del 2005. El nou programa també preveu objectius específics per a cada un dels 50 estats -que podran escollir si ho fan amb un impuls a les energies renovables, amb una millora de l’eficiència de llars i empreses o amb un canvi de l’ús de carbó com a font d’energia pel de gas natural, entre altres mesures.

Amb el pla, Obama vol polir el seu llegat presidencial una mica més, després del recent acord amb l’Iran sobre el seu programa nuclear i del restabliment de les relacions diplomàtiques amb Cuba. Aquest cop, però, no es trobarà només amb l’oposició republicana, sinó també amb la d’algunes empreses del sector de l’energia -sobretot les relacionades amb la indústria del carbó.

El programa podria transformar el sector de l’electricitat dels Estats Units i convertir-se en l’estímul necessari perquè altres països del món -com la Xina i l’Índia- facin passos semblants. El president Obama intenta així posar les bases per aconseguir un bon acord global contra el canvi climàtic en la pròxima Conferència Mundial del Clima que se celebrarà a París al desembre.

Si s’observen els diferents percentatges d’emissions de diòxid de carboni acumulades al món entre els anys 1850 i 2011 per països (vegeu el gràfic), queda clar que els Estats Units (27%) -juntament amb els països de la Unió Europea (25%) i la Xina (11%)- són el país més contaminant. Tot i així, segons dades del Banc Mundial del 2011, el percentatge de la primera potència mundial s’ha reduït fins al 16% i el de la UE fins al 11%, mentre que la Xina ara té el deshonor de ser el país que més contamina, amb un 24,6%.

“Els Estats Units són el país que més ha reduït la seva contaminació de carboni del món -va dir Obama durant la presentació del pla-. Però hem de fer més”.

Beneficis per a la salut

El govern ha explicat que per primer cop a la història es limitarà la capacitat de contaminar que tenen les plantes d’energia, i que en conseqüència es reduiran un 90% les morts prematures derivades de la contaminació i un 70% les partícules que poden crear atacs d’asma als nens.

D’altra banda, també suposarà un estalvi econòmic per a les empreses i les famílies nord-americanes. Segons dades de la Casa Blanca, el pla retallarà la factura d’electricitat de les llars un 7% el 2030. A més, s’estima que els beneficis de les mesures per a la xarxa de salut pública del país seran d’uns 45.000 milions de dòlars cada any.

L’èxit o el fracàs del pla dependrà de diversos factors. Caldrà veure si els diversos governs estatals cooperen, si els tribunals no torpedinen les regulacions i si els futurs presidents nord-americans decideixen implementar el pla. Tant diversos legisladors i governadors republicans com algunes empreses energètiques ja han assegurat que presentaran recursos davant de la justícia contra aquestes accions executives.

Els republicans fa temps que afirmen que Obama ha declarat “una guerra contra el carbó”. Les plantes que utilitzen aquest tipus d’energia, que són les més contaminants, proporcionen un terç del consum dels Estats Units. La reducció d’un 32% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle en 15 anys és més ambiciosa del que s’esperava, ja que és un 2% més alta que la proposta ideada el juny de l’any passat per l’Agència de Protecció Mediambiental.

Obama va sortir del guió per explicar una anècdota de quan era jove que explica el perquè les crítiques que ja ha rebut la seva iniciativa són “tàctiques alarmistes”. “El 1979, quan anava a la universitat, Los Angeles tenia tanta pol·lució que la gent no podia sortir al carrer”, va dir, i va afegir que “els mateixos grups d’interessos que ara” van assegurar llavors que els plans per reduir la contaminació dels governs federal i estatal provocarien la pèrdua de llocs de treball. “Això no va passar, i ara es pot córrer per Los Angeles sense asfixiar-se”.

Lideratge dels Estats Units

Obama també va subratllar que el pla ajudarà a fer que altres països, com la Xina, lluitin contra el canvi climàtic. El líder nord-americà, com va dir el papa Francesc fa unes setmanes, va assegurar que aquesta batalla és una “obligació moral” i que els Estats Units poden liderar amb l’exemple.

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va elogiar el pla del govern dels EUA i va afirmar que animarà altres països a sumar-se als esforços per frenar el canvi climàtic. Les noves mesures són “una mostra de la determinació dels EUA per respondre a l’escalfament global” i constitueixen “un exemple del lideratge visionari que cal per reduir les emissions i combatre el canvi climàtic”, va subratllar el portaveu de Ban Ki-moon, Stéphane Dujarric.

stats