CIMERA A CALIFÒRNIA
Misc 09/06/2013

Obama i Xi rebaixen la tensió i aposten per la cooperació entre ells

La ciberseguretat centra la primera trobada formal entre els dos presidents

3 min
Obama i Xi van passejar ahir pel complex de luxe de Sunnylands, a Califòrnia, on van mantenir diferents reunions de treball i contactes informals.

Palm Springs (Califòrnia)Atrapat a primera línia de foc, el president nord-americà, Barack Obama, va assegurar divendres a la nit des de Califòrnia -al costat del seu homòleg xinès, Xi Jinping- que no es pot fer cap paral·lelisme entre els ciberatacs que pateixen les empreses i el govern dels EUA -dels quals es culpa el gegant asiàtic- i el programa de supervisió telefònic i cibernètic per perseguir terroristes que fa la seva administració.

En una compareixença conjunta, en el marc de la seva trobada a Rancho Mirage, en ple desert californià, Xi va esquivar la pregunta d'un periodista sobre si la Xina era còmplice de pirateria contra sistemes informàtics dels Estats Units i es va limitar a respondre que el seu país també era víctima d'atacs cibernètics.

Els dos presidents van coincidir en la necessitat de treballar, conjuntament amb més països, en el desenvolupament del que Obama va descriure com a "regles comunes" sobre ciberseguretat per protegir les economies i els exèrcits a escala mundial. "Aquest és un terreny desconegut i no tenim els protocols que regeixen les qüestions militars i armamentístiques, on els estats tenen molta experiència a determinar el que és acceptable i el que no ho és", va afegir Obama.

Els dos presidents van comparèixer davant dels periodistes després de tres hores de discussions informals en un complex de luxe a Califòrnia abans d'un sopar de treball i una sessió final ahir a la nit -hora catalana- en una inusual trobada que mostra la voluntat de construir vincles personals entre ells.

Fonts coneixedores de la reunió van assegurar que la primera sessió es va centrar en qüestions de seguretat i una en concret -l'amenaça nuclear de Corea del Nord- que els Estats Units veuen com una oportunitat per promoure més cooperació amb la Xina.

En la sessió d'ahir a la nit, que continuava a l'hora de tancar aquesta edició, els presidents tenien previst aprofundir en els temes econòmics, una categoria que inclou un altre cop la ciberseguretat a causa de les preocupacions entre les empreses nord-americanes "sobre el robatori dels seus secrets comercials i altres drets de propietat intel·lectual".

Un nou punt de partida històric

Abans de començar la reunió bilateral, els dos líders es van comprometre a aprofitar les converses per obrir un nou capítol en la relació entre els seus països, marcat per la cooperació malgrat les noves tensions sobre la seguretat cibernètica. Xi va parlar d'un "nou punt de partida històric", 40 anys després de l'obertura de relacions entre els dos països, i Obama va qualificar d'"essencial" la necessitat d'una comunicació contínua, sincera i constructiva per garantir les bones relacions els pròxims anys.

Després de la seva compareixença, Obama i Xi es van tancar al complex de luxe construït pel magnat editorial Walter H. Annenberg. Però Obama no es va poder evadir del tot de la polèmica oberta per la supervisió que fa el govern nord-americà de les trucades telefòniques i el trànsit d'internet, tot i el seu intent divendres de rebaixar la tensió defensant aquestes pràctiques com a efectives per lluitar contra el terrorisme.

La Casa Blanca va assegurar que no sabia per què s'havien filtrat ara els detalls del programa de supervisió, tot i que van deixar clar que no creien que coincidís en el temps amb les converses entre Obama i Xi per sabotejar-les. Les mateixes fonts van dir que la informació no eclipsaria els esforços del president Obama per pressionar el seu homòleg xinès en qüestions com ara els drets humans i les llibertats civils al gegant asiàtic.

stats