Àfrica
Misc 29/06/2013

Obama, a Soweto: "El futur d'aquest continent és a les vostres mans i no tindreu cap amic millor que els EUA"

El president nord-americà anuncia un pla de beques per a líders emergents africans i posa Mandela com a exemple

Ara
2 min
Barack Obama, durant la seva compareixença a Soweto / AFP

BarcelonaEl president nord-americà, Barack Obama, s'ha adreçat aquest dissabte als estudiants de la Universitat de Johannesburg, a Sud-àfrica. "He vingut perquè Àfrica és una regió dinàmica, per més que s'enfronti a grans reptes"." A Soweto vam aprendre que la història és a les nostres mans", ha dit Obama, que ha recordat l'empresonament del líder antiapartheid, Nelson Mandela, en aquesta mateixa població.

Obama era un adolescent quan el 1976 els suburbis de Soweto es van alçar contra la imposició de l'afrikaans a les escoles negres. La seva visita a la Universitat de Johannesburg s'ha presentant com una fita històrica. "Els joves es van alçar aquí per reclamar el dret de ser educats en la seva llengua, el dret de ser tractats com a éssers humans", ha recordat Obama. "Recordeu que aquest alçament em va inspirar a mi també a escollir entre el bé i el mal, a lluitar per la justícia".

El president nord-americà ha anunciat una extensió del programa de beques per portar estudiants sud-africans, "joves líders", a les millors universitats dels Estats Units per formar-se en lideratge i emprenedoria. La iniciativa ha de servir també per crear una xarxa d'entitats i empreses nord-americanes i africanes. "Crec en vosaltres", ha dit Obama abans de presentar en Fred, un jove empresari de Ghana; Khadija, una periodista que cobreix conflictes a l'Àfrica subsahariana, i Jacob, promotor d'una ONG de suport als malalts de sida. "I volem donar poder a les dones", ha dit mentre presentava la directora d'un centre d'atenció a dones maltractades.

"Construir el futur que esteu buscant, no només per a vosaltres, sinó per al món, no serà fàcil, però vull que penseu en Mandela: 27 anys de presó, viure lluny de la família i els amics... però no es va rendir. Era optimista per naturalesa. En les vostres vides hi haurà moments que posaran a prova la vostra fe, però no perdeu mai la il·lusió, la iniciativa i la creativitat", ha dit Obama. El president nord-americà s'ha adreçat als joves sud-africans i els ha dit que "el futur d'aquest continent és a les vostres mans i us prometo que no tindreu cap amic millor que els Estats Units".

Després, el primer president negre de la història dels Estats Units ha obert un diàleg amb els assistents.

stats