Misc 28/08/2013

"La llibertat no es pot donar, s'ha de guanyar": l'homenatge d'Obama al somni de Luther King, en 10 frases

El president dels Estats Units s'adreça als nord-americans des del mateix lloc on ho va fer Martin Luther King fa 50 anys amb l'històric discurs 'I have a dream'

Ara
2 min

BarcelonaWashington recorda aquest dimecres la llarga Marxa per la Llibertat i el Treball que va omplir l'avinguda que mena al monument a Abraham Lincoln amb més de 250.000 persones el 28 d'agost del 1963. I des del mateix lloc on el reverend Martin Luther King va compartir el seu somni, Barack Obama, el primer president afroamericà de la història dels Estats Units, ha fet un discurs per celebrar el cinquantè aniversari de la marxa sobre Washington pels drets civils.

Recollim a continuació deu moments clau del discurs.

  1. La lluita pels drets: "La llibertat no es pot donar. S'ha de guanyar, amb lluita i disciplina, persistència i fe".
  2. El somni continua: "Sé que el camí serà llarg, però arribarem. Ens entrebancarem, però sé que ens aixecarem".
  3. Extensió del somni a la classe mitjana: "El pare que s'adona que la feina més important que mai tindrà és portar pel bon camí el seu fill... s'està manifestant".
  4. Tot és possible: "Podem alimentar els que passen gana, donar casa als que no en tenen i transformar els camps erms de la pobresa en camps fèrtils i esperançadors".
  5. L'esperança de canviar: "La marxa de Washington ens ensenya que no vivim atrapats pels errors de la història, sinó que som el amos del nostre destí".
  6. Necessitat de continuar lluitant: "Assegurar les passes endavant que ha fet aquest país requereix una vigilància contínua, no complaure'ns".
  7. Primer president afroamericà: "Amèrica va canviar perquè ells es van manifestar. I més tard, la Casa Blanca va canviar perquè ells s'havien manifestat".
  8. Els resultats de la crisi: "Cada vegada és més difícil ascendir en l'escala social per a molts".
  9. Algunes crítiques: "La reclamació d'igualtat s'ha convertit a vegades en esperar a rebre més del govern".
  10. Llegat: "King va descriure el somni americà".
stats