ELS PAPERS D'SNOWDEN
Misc 17/06/2013

De Nikita Khrusxov als delegats de l'ONU: la llarga història de l'espionatge britànic a dignataris estrangers

Els ordinadors interceptats a la cimera del G-20 són només l'últim episodi d'una pràctica establerta durant la guerra freda. 'The Guardian' ja els havia denunciat en el passat

Ara
2 min

BarcelonaL'espionatge dels ordinadors i telèfons mòbils dels líders de les potències del G-20 que ha revelat el diari britànic 'The Guardian' és només l'últim episodi d'una pràctica molt estesa entre els governs europeus. El rotatiu recorda que "la majoria d'ambaixades tenen habitacions segures sense finestres, assumint que el país d'acollida farà tot el que pugui per supervisar les seves comunicacions". L'informàtic nord-americà Edward Snowden, treballador d'una contracta de la CiA que ha destapat el sistema d'escoltes nord-americà, podia confiar en 'The Guardian', perquè ja havia revelat diversos escàndols en el passat.

Aquests són alguns dels casos més sonats d'espionatge de què s'havia fet ressò el rotatiu britànic:

Un exespia de l'MI5 confessa. El 1985 Peter Wright, exoficial del servei secret britànic, reconeix que van fer escoltes arreu de Londres durant la guerra freda, en particular totes les conferències realitzades des del palau de Lancaster, seu del ministeri d'Exteriors i oficina de la Commonwealth. Entre d'altres, es van espiar les negociacions sobre la independència de Zimbawe, el 1979. El govern va intentar evitar que 'The Guardian' publiqués la informació.

El bussejador decapitat al vaixell de Khrushev. L'MI5 va escoltar les converses a la suite de l'hotel on es va allotjar el soviètic Nikita Khrusxov en les seves visites a la Gran Bretanya durant els anys 50. També es van seguir les activitats de les ambaixades soviètiques arreu del món. L'escàndol més famós va ser la seva vista el 1956 a bord d'un vaixell de guerra: l'MI6 hi va enviar el bussejador Lionel Crabb a inspeccionar el sistema de propulsió del vaixell i l'agent va aparèixer decapitat al port de Portsmouth. L'incident va motivar la protesta diplomàtica soviètica.

Delegats de l'ONU espiats pel govern Blair. El 2003, una traductora que treballava a l'Oficina de Comunicacions del Govern, Katherine Gun, va explicar a 'The Observer' que els Estats Units els havia demanat ajuda per espiar els delegats del Consell de Seguretat de l'ONU amb l'objectiu d'influenciar els vots sobre la impopular invasió de l'Iraq.

stats